www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 16. dubna 2024, Svátek má Irena, zítra Rudolf

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 06 - OMV Waldviertel Rally

OMV Waldviertel Rally kořistí Balázse Benika

30. října 2006 • 06:00

Jediný pořádný speciál WRC v rukou Balázse Benika zvítězil na víkendové OMV Waldviertel Rally, největším soutěžáckém svátku u našich jižních sousedů. V početné konkurenci neměl jeho vůz konkurenci a Maďar tak zaslouženě zvítězil před Raimundem Baumschlagerem a Hermannem Gassnerem.

Na letošní OMV Waldviertel Rally, která se jela na tradičních hornorakouských zkouškách, se sešla početná skupina 60 000 diváků. Ti sledovali koncert Balázse Benika, který se tentokráte představil se starší verzí Fordu Focus WRC a navíc se zbrusu novým spolujezdcem, přesto dokázal vyhrát dvanáct ze šestnácti měřených úseků. „Jelo se nám pěkně, škoda defektu na RZ 13, čímž jsme přišli o dva nejrychlejší časy. S výsledkem jsem spokojený. Když to srovnám se svým vítězstvím v roce 2004, tak je pro mě to letošní hodnotnější, protože se sešla opravdu špičková konkurence,“ prohlásil Balázs Benik.

Bezpečně se od začátku držel na stříbrné příčce letošní mistr Rakouska Raimund Baumschlager, který již testoval Mitsubishi Lancer Evo IX ve skupině N, se kterým pojede kompletní seriál rakouského šampionátu v nadcházejícím roce. Bronzový skončil Hermann Gassner, ani stříbro mezi vozy skupiny N mu nepomohlo k titulu ve skupině N, který tak připadl Achimu Mörtlovi startujícímu se Subaru Impreza STI od Honzy Štěpánka.

Senzační páté místo si připsal Beppo Harrach s experimentálním Mitsubishi Lancer Evo VI. Tento vůz totiž nejezdí na klasický závodní benzín, ale na plyn. Dokázal porazit i velké překvapení z Finska, Riku Tahka. Dlouhou dobu se držel na čtvrtém místě Štěpán Vojtěch. Ten svého času prohlásil, že ve voze skupiny N nikdy nepojede, ale letos to již poněkolikráté porušil. A dařilo se mu dobře, až problémy s turbodmychadlem na třináctém testu zkazily snažení a znamenaly propad na sedmou příčku.

Do první desítky se z početné ekipy českých jezdců dokázal dostat devátým místem ještě Josef Semerád s Lancerem Evo VII. Josef Peták skončil 17., když skončil druhý mezi dvoukolkami za juniorským reprezentantem Aaronem Burkartem. S ním dlouho bojovat Martin Prokop, na úvodním testu druhé etapy však zůstal viset na lyžině a musel odstoupit. Příliš se nedařilo ani našim východním sousedům, Tibor Cserhalmi odstoupil kvůli technickým problémům, talentovaný Michal Riečica skončil kvůli havárii.

Veškeré informace k OMV Waldviertel Rally naleznete ZDE.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist