www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 06 - Würth - Partr Rally Vsetín

Premiéra s Fabií Kit Car odložena

16. listopadu 2006 • 00:30

Původně plánovaná premiéra posádky Milan Kneifel – Radim Strnad s Fabií Kit Car se na zasněžených tratích v okolí Vsetína nekonala. Přesto se zlínská dvojice na startu objevila a s vozem Škoda Felicia Kit Car si na Valašsku v nečekaně zimních podmínkách nevedla vůbec špatně. Důvody účasti se starším vozem a ostatní zajímavosti z Wurt Partr Rally Vsetín i další plány se dočtete v našem rozhovoru s pilotem posádky.

Avizovali jste, že budete na Vsetíně startovat s Fabií. Proč jste nakonec jeli s Felicií?

Náš start s Fabií se nakonec neuskutečnil kvůli prudké změně klimatických podmínek. Ještě ve čtvrtek jsme Fábku testovali. Když k večeru začal padat sníh, tak jsme doufali, že bude tát a silnice budou jen mokré. Ale když sníh neroztával a v pátek sněžilo víc a víc, tak jsme se kolem desáté hodiny rozhodli startovat s Felicií. Za těchto podmínek byl by start s Fabií velmi riskantní. Navíc na sněhu se s Felicií už několikrát jelo. Díky tomu jsem věděl, jak se bude vůz chovat.

Jak to vypadá s Fábií na příští rok?

Doufáme, že se nám podaří zajistit Fabii na příští rok, ale všechno je závislé na jednáních se sponzory.

Vraťme se zpět k poslední soutěži. Můžeš nám popsat, jak probíhalo vaše účinkování na letošní Würth Partr rally Vsetín?

První erzetu jsme absolvovali jako volný průjezd z důvodu havárie Jiřího Volfa. Už po pár odjetých metrech jsme zjistili, že zimní Matadorky Z3 na sněhu a ledu vůbec nefungují. Fungovaly jen na mokrých úsecích.

První ostrá erzeta nás čekala až na Bystřičce, kde jsme jeli hodně opatrně a vlažně. I přes opatrnou jízdu jsme nedokázali zastavit do retardéru. Projeli jsme jím asi padesát metrů a navíc nám zdechl motor. Museli jsme se tedy vracet zpět do retardéru. Tam nás málem srazil Martin Březík, který taky nedobrzdil. Při přejezdu nám bylo jasné, že musíme změkčit podvozek a obout léty osvědčené OR32. Díky přenastavení vozu jsme dojeli pozdě do časové kontroly a dostali penalizaci. Správnost naší volby se ukázala hned v následujících erzetách. Na RZ3 jsme zajeli sedmý čas a na RZ4 dokonce třetí čas absolutně. Toto nás velice překvapilo a katapultovalo do předních pozic.

V poslední rundě jsme chtěli vydobytou pozici udržet a pokud možno i vylepšit. Toto se nám v páté erzetě podařilo. Před šestou erzetou nám zhasl motor a nemohli jsme jej nastartovat a nezbylo nám nic jiného než auto roztlačit. Neustálým sněžením zapadala cesta, díky čemuž nebyla vidět vyjetá stopa. Orientaci nepomáhalo ani to, že se nám pořád mlžily skla. I přesto, že jsme dostali několik varování, tak jsem neubral. Jel jsem stále naplno, i přes výčitky spolujezdce. To se nám za chvíli vymstilo, když jsme se přetočili do protisměru. V místě se nebylo kde otočit a tak jsem jel několik desítek metrů v protisměru vložky, než jsem se mohl vrátit do správného směru. Po otočení jsme se nemohli do kopce rozjet a ztráceli drahocenné vteřinky. Toto extempore nás stálo krásné páté místo absolutně a vítězství v áčkách. I přes zkrácení soutěže musím říct, že to byl povedený, krásný a náročný závod. O jeho náročnosti svědčí i přední umístění domácích střelců s vozy Škoda.

Vsetín byla naše poslední letošní rally, takže bychom chtěli na závěr poděkovat za vydařenou sezónu sponzorům, majiteli vozu Vlastimilu Brůzlovi, rodině a fanouškům za podporu. Velkou měrou se na úspěchu podíleli mechanici, kteří perfektně připravovali po celý rok vůz. Díky tomu jsme museli odstoupit ze závodu kvůli technické závadě jen jednou. Také nesmím zapomenout poděkovat spolujezdcům, kteří mě dovedli k celkově druhému místu v A6 a třetímu v S1600 ve Sprint rally 2006. Jmenovitě těmto navigátorům:

Radimovi Strnadovi (Bötcher Rally Vyškov, Labská Trotina Rallye, Würth Partr Sprintrally Vsetín)

Tomášovi Plachému (Barum rally, Rallysprint Kopná)

Jardovi Blažkovi (Rally Vysočina Okříšky, Eurostroj Rally Tišnov)

Petrovi Kozlovi (Agrotec Rally Hustopeče)

David Zvonek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist