www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally of New Zealand (PCWRC)

Rally Nový Zéland: Další dvojitý triumf Fordu

19. listopadu 2006 • 02:50

Téměř jako přes kopírák proběhla třetí a závěrečná etapa předposledního podniku letošního seriálu mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích, 34. Propecia Rally New Zealand. Díky bezchybnému výkonu Marcuse Grönholma a Mikko Hirvonena se může tovární tým BP Ford WRT po více než dvaceti letech radovat ze zisku poháru konstruktérů.

Poslední den soutěže se prakticky obešel bez dramatických událostí. Z předních jezdců kvůli poškozenému bezpečnostnímu rámu nenastoupil po včerejší kolizi pouze jezdec Subaru Chris Atkinson.

Grönholm a Hirvonen dnes pouze kontrolovali své pozice, přesto však oba zajížděli velmi rychlé časy. Z rovnováhy je nevyvedl ani déšť, který v závěru dne znovu udělal ze šotolinové trati nepříjemnou klouzačku. O třetí příčku se pak nenechal připravit Manfred Stohl na Peugeotu 307 WRC, který si však musel v závěru soutěže hlídat svou pozici před překvapivě velmi rychlým Xavierem Ponsem, který tak předstihl svého kolegu na Citroenu Xsara WRC Daniho Sordá.

Technické problémy i dnes sužovaly zklamaného Pettera Solberga, který byl nakonec rád alespoň za tři body pro sebe i svůj tým. Radost ze zisku dvou mistrovských bodů měl naopak při svém letošním posledním vystoupení Luis Peréz-Companc na Fordu Focus WRC týmu VK Stobart.

Osmé místo, ale především prvenství v klasifikaci produkčních vozů po zásluze získal Jari-Matti Latvala, když mu ale po včerejším zatížení konta minutovou penalizací za předčasný příjezd do ČK pomohlo odstoupení Mirca Baldacciho. Deváté místo vybojoval výborně jedoucí Hanninen před nejrychlejším domácím pilotem Richardem Masonem.

Do cíle dorazil i Valentino Rossi, který se tentokrát vyvaroval jezdeckých chyb a skončil 11. absolutně před Henningem Solbergem a Matthewem Wilsonem, který se ještě v závěru soutěže musel potýkat s přehřívajícím se motorem svého Focusu WRC.

Po včerejší smůle Japonce Nutahary dnes nakonec porucha motoru předčasně ukončila účinkování Nassera Al-Attiyaha, ovšem titul v produkčních vozech nakonec patří právě jemu.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist