www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Swedish Rally (JWRC)

Marcus Grönholm oslavil narozeniny vítězstvím

5. února 2006 • 19:00

Marcus Grönholm a Timo Rautiainen vybojovali s Focusem RS WRC na Švédské rally padesáté vítězství pro značku Ford v historii jejího účinkování v mistrovství světa v rally. Zvítězili stylem start-cíl a Marcus Grönholm si tak dal skvělý dárek ke svým dnešním 38. narozeninám.

Finská posádka zvítězila v barvách týmu BP-Ford podruhé v řadě, když před dvěma týdny vybojovala stejný úspěch při svém prvním startu s Focusem RS WRC v Rallye Monte Carlo. Grönholm vyhrál ve Švédsku počtvrté a v šampionátu jezdců MS 2006 mu patří první příčka s náskokem čtyř bodů před Sébastienem Loebem. Týmoví kolegové Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen se dostali do problémů v pátek odpoledne, kdy se jim přehříval motor jejich Focusu RS WRC. Do cíle dojeli i přes páteční penalizaci za neabsolvované rychlostní zkoušky na dvanáctém místě a pomohli Fordu k vedení v hodnocení značek.

Švédská rally je jedinou čistě zimní soutěží šampionátu. V zasněženém regionu Varmland klesala teplota až k hodnotě -23°C a počasí připravilo soutěžícím ideální podmínky. Zimní pneumatiky BF Goodrich s hroty poskytovaly perfektní trakci a Gronholm s nimi dominoval deseti z celkových devatenácti rychlostních zkoušek s celkovou délkou 349,02 kilometrů.

Grönholm zahajoval závěrečnou etapu na čerstvě napadaném sněhu s náskokem 25,1 sekundy před Sebastienem Loebem. Únik hydraulického oleje a následné problémy na dnešním třetím měřeném úseku umožnily Loebovi snížit ztrátu na hodnotu 14,4 sekundy. Po servisní zastávce však Grönholm odpověděl sérií tří nejrychlejších časů a do cíle dorazil 30,9 sekundy před francouzským soupeřem.

„Je to další fantastický výsledek,“ raduje se Gronholm. „Po prvních testech tady ve Švédsku loni před Vánocemi jsem si myslel, že tu můžeme dosáhnout dobrého výsledku, ale vítězství je prostě úžasné. Vyhrát při obou prvních startech s tímto vozem je jako sen a je to velmi dobré pro budoucnost. Moje narozeniny teď nejsou tak důležité. Pro mě je výborné, že nový Focus WRC byl po celý víkend tak konkurenceschopný. BF Goodrich mi připravil výborné pneumatiky a zajel jsem několik super časů. Jenom doufám, že auto bude stejně dobré i na šotolině, protože by bylo skvělé pokračovat ve vítězné sérii i na další soutěži v Mexiku.“

„Zažili jsme horké chvíle dnes dopoledne, když nám asi v polovině poslední erzety před servisní zastávkou začal stříkat hydraulický olej na přední okno. Musel jsem řadit ručně a jel jsem bez aktivního diferenciálu. Dojel jsem až do cíle, ale stálo mě to spoustu času.“ Problém způsobil prasklý filtr, který rozstřikoval unikající olej až na čelní sklo. V servisu byl vadný díl vyměněn a Focus RS se vrátil do plné kondice.

Hirvonen s Lehtinenem pokračovali v soutěži podle pravidla o systému bodování SupeRally. V pátek museli svůj vůz odstavit na předposlední rychlostní zkoušce, když praskl řemen, pohánějící vodní čerpadlo a motor se začal přehřívat. Přes desetiminutovou penalizaci se 25ti letý Fin propracoval z 33. místa až na pozici, zajišťující body pro značku Ford.

„Zakončit soutěž na bodovaném místě je velmi dobré, protože v pátek večer se to zdálo jako nemožné,“ říká. „Jsem spokojený se svou rychlostí, protože kdyby nebylo pátečních problémů, jsem si jistý, že bych dojel na stupních vítězů. Podmínky byly perfektní a s Focusem se jelo na sněhu a ledu výborně. Líbilo se mi dnes startovat jako první, protože jsem si mohl jet na hladkých tratích svou vlastní stopu.“

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson je s druhým vítězstvím v řadě pochopitelně spokojený. „Pokračujeme ve skvělém začátku sezony, do které jsme vstoupili před dvěma týdny vítězstvím v Monte Carlu,“ říká. „Vždycky jsem věřil tomu, že tady můžeme vyhrát, ale trochu jsem měl obavy po pátečních problémech Mikky, aby se neopakovaly i u Marcusova vozu. To se nestalo a celé soutěži jsme dominovali.“

Ředitel Ford TeamRS Jost Capito dodává: „Zvítězit na dvou tak rozdílných úvodních soutěžích sezony s autem, které má základ ve Focusu RS, je fantastické. Je výborné, že můžeme Marcusovi i Mikkovi poskytnout takovýto Focus RS WRC, se kterým mohou oba naplno ukázat svůj talent.“

Na týmy nyní čeká první vzdálený podnik letošního roku. Zároveň první šotolinová soutěž sezony se pojede v Mexiku a její základnou bude ve dnech 2. - 6. března město Leon.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist