www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 07 - IQ-Jänner Rallye

Vítězem IQ Jänner Rallye Václav Pech

13. ledna 2007 • 18:20

IQ Jänner rallye oslavila letos svým 25. ročníkem hezké jubileum. Pořadatel, Rallye Club Mühlviertel, s hlavním sponzorem IQ, ostatními důležitými partnery a se 14 obcemi, připravili hezký začátek sezóny v rally 2007. Jedinou hořkou kapkou byl chybějící sníh, čímž podnik ztratil něco ze svého tradičního půvabu, a tím také některé diváky.

Celkem přijelo během tří dnů rally do Mühlviertelu 95 000 diváků, mezi nimi mnoho hostů ze sousední České republiky. Také naši sousedé oslavili svou letošní mistrovskou premiéru v oblasti Freistadtu. A k tomu ještě Wintercup, ve spolupráci s Mogul Šumava rallye.

Organizační ředitel rally, Ferdinand Staber, tedy mohl předložit velice pozitivní bilanci: „Opět jsme nabídli fanouškům zajímavou rally. Důležité bylo, že podnik proběhl bez větších incidentů a fanouškům jsme mohli nabídnout velkolepý závod v rally. Bohužel chyběl letos ten očekávaný sníh, ale tak tomu je nejen u nás. Mé zvláštní poděkování platí všem zúčastněným, především našim českým přátelům, kteří svými sportovními výkony hodně přispěli k úspěchu IQ Jänner rally. Rád bych poděkoval také celému našemu týmu. Všichni pomocníci, funkcionáři a náš vlastní, částečně neuniformovaný tým, všichni pracovali s plným nasazením.“

Venkovní podmínky byly i bez sněhu velice obtížné. Mnoho špíny na trati, s tím spojený klouzavý podklad a ledový vítr podobající se orkánu, to vše ztěžovalo jezdcům zvládnutí 18 rychlostních zkoušek v délce více než 280 kilometrů. Z čistě sportovního hlediska byl hrdinou dne český jezdec Václav Pech jun. Zcela ovládl situaci, všichni jeho významní pronásledovatelé museli v průběhu rally bojovat s vyjetími a technickými problémy. Vítěz z roku 2005 byl i letos třída sama pro sebe: „Pro mne to byla hezká rally. Mám tenhle podnik rád, zkoušky jsou velice pěkné, ale hodně dlouhé. V rally jsem jednoznačně dominoval a mohl jsem kdykoli reagovat na útoky svých konkurentů.“

Na druhém místě skončil Němec Hermann Gassner, který v průběhu rally stále postupovat kupředu, ale samozřejmě také trochu využil odstoupení Valouška a Baumschlagera: „Rally byla velice dlouhá a náročná. Na začátku jsem se necítil fyzicky příliš dobře, v průběhu tří dnů rally se to ale značně zlepšilo.“

Pogratulovat je třeba Franzi Wittmannovi juniorovi. Tento rodák z Ramsau, který měl v loňském roce nevydařenou sezónu, během tří dnů rally postupoval nahoru a s třetím místem dosáhl důležitého výsledku, sice bez bodů do rakouského mistrovství, ale především pro svou budoucí sebedůvěru: „Pro mne to byl dobrý začátek nového roku. Takový úspěšný výsledek, s místem na stupních vítězů, jsem po zklamáních z minulého roku velice potřeboval. Teď už vím, že můžu jezdit vpředu.“

Svého mezinárodně nejlepšího výsledku jako druhý nejlepší Rakušan dosáhl se sedmým místem místní matador Johannes Käferböck z Pregartenu: „Pro mne je to senzační výsledek, navíc ještě v mém rodném kraji. Obsazení bylo prvotřídní, proto mne úspěch těší dvojnásob. To, že jsem se svým podstatně slabším Mitsubishi Evo VI stal nejlepším Rakušanem s body do rakouského mistrovství, je fantastické.“

Třetím nejlepším domácím pilotem se stal místní matador Ernst Haneder jako dvanáctý. V průběhu rally měl problémy se správným výběrem pneumatik a s poruchou turba, která ho stála hodně času.

Nejrychlejším mužem finálového dne byl ale Pavel Valoušek, který byl na dnešních sedmi odjetých rychlostních zkouškách o 34,8 sekundy rychlejší než Pech. Tento český jezdec odstartoval po páteční nehodě dnes ráno v rámci superrally, takže se nadále objevuje jen v celkové klasifikaci a v klasifikaci českého mistrovství. Do rakouského mistrovství se jeho výsledek nezapočítává.

Velkou smůlu měl, vedle dnes odstoupivšího Raimunda Baumschlagera, také Josef Semerád. Tento český jezdec odstoupil ze čtvrtého místa kvůli převrácení vozu na RZ 16.

Vítězem v dieselové třídě div. III se stal s přehledem Michael Böhm (Fiat), který si tak vytvořil dobrou výchozí pozici pro mistrovství.

V divizi II zaznamenali úspěch Češi. Jiří Trojan (VW-Polo) vyhrál před Němcem Veitem Königem (Suzuki Ignis). Nejlepším Rakušanem zde byl Oliver Apfelthaler (Honda Civic) na třetím místě.

Ve třídě H10 slavil Christoph Klausner (Audi Quattro) hojně oslavované domácí vítězství před Gerhardem Aignerem (Mitsubishi).

Konečné neoficiální pořadí 25. IQ Jäner rallye po 18. RZ:

01. Václav Pech/Petr Uhel (CZ/CZ) Mitsubishi Evo IX N4 (1. Div I) 2:49:12,6 hod.

02. Hermann Gassner/Karin Tannhäuser (D/D) Mitsubishi Evo IX N4 +1:44,7 min.

03. Franz Wittmann jun./Bernhard Ettl (A/A) Mitsubishi Evo VIII A8 +3:18,4 min.

04. Pavel Valoušek/Zdeněk Hrůza (CZ/CZ) Mitsubishi Evo VIII N4 +5:03,2 min.

05. Václav Arazim/Julius Gál (CZ/CZ) Mitsubishi Evo IX N4 +5:42,1 min.

06. Karel Trojan/Petr Řihák (CZ/CZ) Mitsubishi Evo IX N4 +6:28,4 min.

07. Johannes Keferböck/Karin Punz (A/A) Mitsubishi Evo VI N4 +7:40,2 min.

08. Riku Tahko/Daniela Weissengruber (Fin/A) Mitsubishi Evo IX N4 +8:29,4 min.

09. Jan Štěpánek/Marek Omelka (CZ/CZ) Subaru Impreza Sti N4 +8:42,0 min.

10. Vojtěch Štajf/Jiří Černoch (CZ/CZ) Subaru Impreza Sti N4 + 10:11,6 min.

Armin Holenia
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
14.01.2007 16:16
koudy
FIAT STILO je mistr!
14.01.2007 09:11
Ricardo - moderátor
Breaky, chlastat se nevyplácí nikde :-)
13.01.2007 18:35
Breaky
Můj včerejší učet z baru asi pošlu Valdoví:-))Truchlil jsem.Ale jinak všechna čest.I Tarabus super
13.01.2007 18:33
John - moderátor
Protože nevyhovují rakouským řádům.
13.01.2007 18:29
Ramon
proč naše diesely nezasahují do výsledků v D9 ale A7?
toplist