www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 07 - IQ-Jänner Rallye

Karel Trojan v Rakousku splnil očekávání

17. ledna 2007 • 18:40

Na start úvodního podniku letošní soutěžácké sezony, tedy jubilejní 25. IQ Jänner Rallye, se postavily také posádky týmu Rallye Sport Promotion. S jasným cílem zaútočit na body přijeli do Freistadtu zkušení Karel Trojan s Petrem Řihákem na Lanceru Evo 9, především sbírat zkušenosti pak měli jejich týmoví kolegové Lukáš Veselý s Janem Paulikem na dalším produkčním voze, jímž byl loňský Trojanův Lancer Evo 7.

Podmínky na rychlostních testech oproti loňskému roku, kdy se pořadatelé potýkali se záplavou sněhu, byly tentokrát spíše ryze jarní. To však tomuto podniku na obtížnosti rozhodně neubralo.

„Soutěž byla ve srovnání s minulým ročníkem ještě těžší. Na rychlostních zkouškách jsme dosahovali větších rychlostí, ale díky blátu a zimnímu posypu se sebemenší chybička mohla šeredně vymstít,“ hodnotí letošní IQ Jänner Rallye Karel Trojan.

„Z našeho pohledu však soutěž dopadla velmi dobře. Technika fungovala bezvadně a až na pár mých drobných jezdeckých zaváhání jsem byl spokojen i se svým výkonem,“ konstatuje na adresu svého vystoupení Trojan. „Navíc jsme si vylepšili loňský výsledek, i když samozřejmě nesmím zapomenout na to, že v roce 2006 jsem trénink na soutěž absolvoval v horečkách a ještě před samotnou soutěží nás potrápily problémy s turbem,“ dodává.

S šestým místem v absolutní klasifikaci mohou být Karel s Petrem spokojeni, i když samotný pilot říká, že se tentokrát řídil mnohem víc rozumem, než svým soutěžáckým srdcem. „Snad bychom mohli ještě o něco zrychlit, ale nezapomínali jsme na to, že už za tři týdny nás čeká rally v Klatovech. Nechtěl jsem tedy ublížit autu, abychom se mohli v klidu připravit na Šumavu,“ uzavírá vítěz klatovské soutěže z roku 2002.

Mnohem dramatičtější průběh měla jubilejní 25. IQ Jänner Rallye pro mladíky Veselého s Paulikem. Při jejich prvním zahraničním startu se jejich anabáze na rychlostních testech v regionu Mühlviertel si situaci zkomplikovali už na úvodní čtvrteční divácké zkoušce.

„Byla to prostě smůla. Hned ve druhé zatáčce jsem trefil jeden z kolíků a ten rozbil čelní sklo přímo přede mnou. Tím pádem jsem před sebe prakticky neviděl,“ popisuje Lukáš Veselý nepříjemný zážitek z úvodního testu. „Byl jsem z toho logicky hodně smutný, nicméně jsem se musel soustředit na další závoděni a hodit to prostě za hlavu.“

Z počátečního 33. místa se posádka sedmičkového lanceru po první etapě probojovala až na 17. příčku průběžné absolutní klasifikace. „Viděl jsem, že se postupně zrychlujeme a získávali jsme pořád větší a větší důvěru. To bylo z našeho pohledu každopádně velice důležité. Navíc mi vyhovuje jízda v noci a tak mi pátek opravdu sedl,“ říká spokojeně na adresu první etapy Lukáš.

Veselý s Paulikem i v sobotu pokračovali při své premiéře na uklouzané rakouské půdě v solidních výkonech. „Hned na první sobotní zkoušce se nám podařilo zajet desátý absolutní čas a postupně jsme se ve výsledcích dostávali pořád nahoru,“ popisuje jezdec závěrečný den letošní IQ Jänner Rallye. Na ní však Veselému s Paulikem přesto nebylo dáno dojet až do úplného cíle.

Ještě před závěrečným 'královským' rychlostním testem, jímž byla téměř 29 kilometrů dlouhá zkouška z Gutau do Aistallu, patřilo této dvojici týmu RSP 14. místo absolutně. Ovšem stará soutěžácká pravda říká, že každá rally končí až předáním auta do UP. To se bohužel Lukášovi s Honzou nepodařilo. „V jezdnom z rychlých sjezdů z kopce nám najednou ustřelil zadek auta a bohužel jsme narazili do stromu. Tím pro nás soutěž definitivně skončila,“ konstatuje Lukáš.

Mladý jezdec však přesto své vystoupení na zahajovacím podniku domácího šampionátu nevidí černě. „Povedlo se nám získat opravdu hodně nových a cenných zkušeností, s čímž jsme i na soutěž odjížděli. Podstatné také je, že jsme neudělali ostudu našemu týmu. Doufám, že na Rallye Šumava se nám povede lépe,“ uzavřel optimisticky Lukáš Veselý.

Pod hlavičkou RSP startovala na soutěži také posádka Jaroslav Kubata – Klára Šillerová na Fordu Escort 2000. Po problémech s motorem, které ji potrápily v závěru rally, jí nakonec patřila druhá příčka ve třídě A7 a 60. absolutně.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist