www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 21. května 2024, Svátek má Monika, zítra Emil

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 07 - Mogul Šumava Rallye

Jezdci Subaru Sport Service AČR před Mogul Šumava Rally

1. února 2007 • 09:10

Stejně jako na lednové Jänner Rally postaví na start Mogul Šumava Rallye tým Subaru Sport Service AČR dva vozy. Jänner Rally byla týmem s napětím očekávána. Achim Mörtl se v barvách SUBARU AUSTRIA postavil na startovní čáru poprvé se zcela novým vozem Subaru Impreza N12, zatímco Honza Štěpánek usedl do kokpitu loňské Achimovy mistrovské Imprezy N11.

Hned úvodní rychlostní zkouška však vzala Achimovi veškeré naděje na boj o vítězství v soutěži, když banální závada v podobě vysmeknutého plynového lanka a následná bezmála čtyřminutová penalizace poslala rakouského mistra produkčních vozů až na samotné dno výsledkové listiny. Druhou etapu tak začínal Achim Mörtl z celkově 104. místa s minutovou ztrátou na posádku pozici před ním.

Ani v této nezáviděníhodné situaci však Akime neztratil chuť bojovat a následné rychlostní zkoušky znamenaly v jeho podání 2.,2.,3.,3.,4.,7.,3. a 3. časy. Po devíti odjetých rychlostních testech však Achima ze soutěže vyřadilo poškozené řízení.

V této chvíli již Achim Mörtl figuroval na celkové 14. pozici, což znamenalo, že během osmi rychlostních testů si v hodnocení polepšil o 90. příček. Přestože úřadující mistr Rakouska v kategorii produkčních vozů soutěž nedokončil, jeho výkon v absolvovaných rychlostních zkouškách si uznání zaslouží.

Honza Štěpánek měl Jänner Rally zařazenu jako jeden z významných bodů zimní přípravy před plánovanou světovou premiérou v Norsku. Přestože sníh nakonec nenapadl a přípravné kilometry se najet nepodařilo, vedl si Honza v souboji s konkurencí poměrně zdařile a v cíli mu patřila celkově devátá pozice,což znamená cenných osm bodů do tabulky MMČR.

Do Rally Šumava znovu odstartuje Honza Štěpánek znovu s osvědčenou N11. Partnera mu pro tento závod bude v týmu dělat další ostřílený pilot a miláček publika Emil Triner, jenž se posadí za volant o rok starší verze N10, mimochodem identického vozu se kterým loni na Jänner Rally a právě na Šumavě triumfoval mezi produkčními vozy Achim Mörtl.

„Prostě se nám letos nedaří,“ hodnotí začátek sezóny Honza Štěpánek. „Šumava měla být dalším krokem přípravy na Norsko. Poctivě jsme trénovali na sněhu. Prakticky každý den v posledním týdnu jsem si v deset večer sedl do auta a do pěti do rána jsem jezdil. Testovali jsme různé druhy pneumatik i s různými hroty. Jezdili jsme jezdili, všechno je v pohodě, máme natrénováno a sníh mezitím zase skoro kompletně roztál.“

„Chtěli jsme se na sněhu hlavně bavit, když už je ale situace taková jaká je, nepůjde o zábavu a pojedeme na výsledek,“ naznačuje Honza své plány pro soutěž. Na otázku zda s Emilem Trinerem plánuje nějakou týmovou taktiku odkrývá Honza karty zcela. „Tím, že jedeme v týmu dva, máme možnost si pochopitelně týmovou taktiku připravit. Pokud bude Emil první,tak mně pustí před sebe,abych mohl být první já,“ neodpustil si Honza malý žertík. „Ale vážně. Žádnou taktiku si nestanovujeme a nedarujeme si vzájemně vůbec nic. Jsem zvědav jak to nakonec dopadne,“ uzavírá Honza Štěpánek.

Emil Triner se do týmu Subaru Sport Service AČR vrací přesně po roce a po loňském účinkování za volantem varianty N8 si letos vyzkouší vůz o dvě generace novější. „S tímto autem jsem ještě nestartoval, takže se s ním budu hlavně muset sžít,“ představuje první plány pro Šumavské měření sil populární soutěžák. „Jedu s novým spolujezdcem (Kateřina Achsová) a musíme si na sebe hlavně pořádně zvyknout. Máme za sebou pouze Prahu, kde to ale vůbec nebylo o výsledku. Hned v první erzetě nás přestalo poslouchat auto. Hezky jsme se svezli,ale výsledek se už zachránit nedal,“ rekapituluje své doposud poslední vystoupení Emil Triner.

Své ambice vidí příbramský pilot poměrně jasně: „Já jsem tady málokdy dojel. Hlavně bych chtěl dovézt auto až do cíle, pokud možno ho nijak neponičit a pokud půjde všechno bez problémů, tak by se třeba mohl dostavit i nějaký pěkný výsledek. Konkrétní plán ale nemám. Chci si zvyknout na auto a v ostrém závodě si vyladit spolupráci s Katkou.“ Na slova Honzy Štěpánka reaguje Emil Triner s úsměvem: „Jo, Honza určitě pojede jako blázen. Já ho nechám být.“

Skutečně nechá Emil Triner Honzu Štěpánka ujíždět? Nebo spolu budou ač jsou kolegové v týmu bojovat na krev? Všechno bude jasné již za několik hodin, kdy se na startovní rampu postaví kompletní česká soutěžácká špička.

Subaru Sport Service AČR vás rovněž zve do Klatov a okolí. I když momentálně není po sněhu ani památky, nenechte si ujít již 42. Mogul Šumava Rallye.

Petr Medřík
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist