www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 21. května 2024, Svátek má Monika, zítra Emil

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 07 - Mogul Šumava Rallye

O vedení se přetahují Pech a Kresta

2. února 2007 • 23:30

Více než dramatický vývoj měla dnešní úvodní etapa 42. ročníku Mogul Šumava Rallye Klatovy. O náskok z úvodu soutěže přišel po RZ 6 navrátilec na domácí tratě Roman Kresta a z pozice vedoucího jezdce bude do druhé etapy nakonec startovat Václav Pech.

Kresta nasadil k trháku hned na úvodní zkoušce, když na divácky oblíbeném okruhu u Klatov nadělil druhému Václavu Arazimovi téměř devět vteřin. Další vteřinky k dobru na své pronásledovatele si pak připsal na druhém testu, ovšem na populárním Korábu nasadil k velkému útoku, když za mlhy při jízdě na potkávací světla nadělil druhému Pavlu Valouškovi 17.7 vteřiny, tedy 1.6 vteřiny na kilometr.

Na další zkoušce se konečně vzchopil úřadující český šampion Václav Pech a zajel svůj první nejrychlejší čas na soutěži. Totéž zopakoval i na následující RZ a posunul se na průběžné 4. místo absolutní klasifikace s minutovou ztrátou na vedoucího Krestu.

Rozuzlení dnešní hádanky přišlo na druhém průjezdu testem Černíkov – Kdyně. Za obět silné mlhy zde padlo hned několik posádek. Potíže se nevyhly ani doposud v pohodě jedoucímu Romanu Krestovi, který obrátil své Mitsubishi Lancer Evo IX přes střechu a ztratil téměř jeden a půl minuty na vítězného Pecha. Plzeňský pilot se tak rázem dostal do vedení, Kresta nicméně klesl pouze o jednu příčku a bronz si udržel stabilně jedoucí Němec Hermann Gassner.

První etapu uzavřel čtvrtým vítězným časem Roman Kresta, nicméně Václav Pech nastoupí do druhé etapy Mogul Šumava Rallye Klatovy s náskokem 21.4 vteřiny. Pomyslný bronz patří po pátku Gassnerovi, čtvrtý je další soutěžácký veterán Arazim a pátý Karel Trojan. Až za touto pěticí Lancerů deváté evoluce pak figuruje nejrychlejší vůz jiné značky, kterým je Subaru Impreza Jana Štěpánka.

V průběhu první etapy nebyla nouze o zajímavé momenty. Se soutěží, nebo minimálně její první etapou, se museli předčasně rozloučit například Vojtěch Štajf, Milan Liška či Jan Jelínek (všichni technické potíže). Svůj Ignis S1600 poslal přes střechu dobře rozjetý Jaromír Tarabus, havárie zastavila také Jaromíra Tomaštíka a Antonína Tlusťáka a o štěstí v neštěstí mohli mluvit kromě již zmiňovaného Romana Kresty také Pavel Valoušek či Josef Semerád.

Ve druhé etapě, která startuje zítra ráno v 6:00 hod. čeká na posádky celkem 12 rychlostních zkoušek o souhrnné délce 123.5 km. Jméno vítěze letošní 42. Mogul Šumava Rallye Klatovy bychom měli znát krátce po 18:00 hodině.

Jan Vaškovič ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist