www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 30. dubna 2024, Svátek má Blahoslav, zítra Svátek práce

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 07 - Mogul Šumava Rallye

Na Šumavě vyhrál Václav Pech

5. února 2007 • 06:40

Úřadující český šampion Václav Pech poprvé triumfoval v Mogul Šumava rallye. Ve druhém podniku seriálu mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích navázal na svůj triumf z lednové Jänner rallye a upevnil si tak vedení v průběžném pořadí seriálu.

Druhé místo obsadil Hermann Gassner z Německa, třetí dojel i přes technické problémy v závěru Karel Trojan.

„Všichni jsme strašně rádi, že se nám to podařilo. Vše fungovalo dobře a neudělali jsme žádnou větší chybu,“ řekl Pech.

Přestože považuje klatovskou rally prakticky za svou domácí, jeho nejlepším výsledkem bylo zatím druhé místo z roku 2003. Hned ráno dnes definitivně skončilo snažení hlavního favorita na vítězství Romana Kresty. Bývalý tovární jezdec Fordu havaroval v osmé rychlostní zkoušce a následně musel z rallye odstoupit.

„Po první etapě jsme měli menší ztrátu, kterou jsem chtěl dotáhnout. Pokud jsme chtěli vyhrát, museli jsme jet rychle. Jinak to ani nejde. Bohužel jsem se nevyhnul chybě,“ uvedl Kresta v oficiální tiskové zprávě svého týmu.

Osudným se mu stal rychlý nájezd do pravotočivé zatáčky. „Nepředpokládal jsem, že tam po prvním voze bude tolik vytahaného bláta. Po něm mně to uklouzlo a vyletěli jsme z tratě. Už se s tím nedalo nic udělat,“ podotkl Kresta.

Třicetiletý jezdec, který na Šumavě triumfoval již dvakrát v kariéře, měl problémy i v pátek večer, kdy přišel o suverénní vedení. V šestém měřeném úseku vylétl mimo trať, otočil vůz přes střechu a poškodil přední kolo. V závodě však ještě pokračoval, druhá nehoda mu však vystavila stop.

Po jeho odstoupení už nebylo o Pechově vítězství pochyb. Zkušený závodník vyhrál již první etapu a poté, co pro Krestu rallye skončila, bez větších problémů kontroloval první místo a držel si přibližně minutový odstup od svých pronásledovatelů.

„Pak už jsme jeli na jistotu. Měli jsme dostatečný náskok, takže nemělo cenu riskovat,“ uvedl Pech, který označil 42. ročník rallye za jeden z nejnáročnějších závodů, jaký kdy se svým spolujezdcem Petrem Uhlem absolvoval.

„Bylo to kluzké, na trati bylo hodně bláta a navíc to bylo rychlejší než Jänner,“ podotkl plzeňský jezdec. Přiznal také, že se zejména v úvodu nevyvaroval chyb. „Pak už jsem se ale snažil krotit,“ dodal.

V průběžném pořadí seriálu tak má Pech momentálně 60 bodů a razantně vykročil za svým již pátým „velkým“ domácím titulem.

„Je pravda, že lepší start do sezony jsme si přát nemohli. Před rokem to bylo opačně, po dvou závodech jsme měli minimum bodů, ale skončilo to titulem. Trochu se tak bojíme, aby to vyšlo i letos,“ pousmál se Pech.

Kresta nebyl jediným adeptem na dobré umístění, který náročnou soutěž nedokončil. Ještě v pátek odpoledne před startem skončilo snažení Vojtěcha Štajfa, večer poté odstoupil Fin Jane Paasonen. Dnes je následovali i Pavel Valoušek či před havárií dobře jedoucí Jan Štěpánek.

ČTK ; Foto: Petr Frýba
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
05.02.2007 16:17
Ramon
taky mohl Roman chvíli počkat a třískl by s tím Ášín :-)
05.02.2007 12:19
Mara
Chudák Vašek. Měl krizovky stejně jako jeho soupeři, ale OPĚT měl štěstí a nic se mu nestalo.
toplist