www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 07 - Mogul Šumava Rallye

Trojanova úspěšná obhajoba

8. února 2007 • 16:00

S maximální spokojeností se z Klatov vracela domů po skončení letošní 42. Mogul Šumava Rallye posádka brněnského týmu Rallye Sport Promotion Karel Trojan – Petr Řihák, kteří na soutěži startovali s vozem Mitsubishi Lancer Evo IX.

Na náročné soutěži, kterou šumavská rally už tradičně je, obhájila dvojice týmu RSP loňskou bronzovou příčku, což v silné konkurenci, která se na Klatovsku o minulém víkendu na Klatovsku sešla, nebylo rozhodně nikterak snadné. Karel Trojan před startem rally odmítal úvahy o svých vyhlídkách v celkové klasifikaci a spíše se již tradičně snažil maximálně soustředit na vlastní jezdecký výkon.

„V Klatovech se opět sešla velmi slušná konkurence, takže jsem si před startem v duchu říkal, že kdybychom obhájili loňské třetí místo, bylo by to super. Samozřejmě že jsem věděl, že někteří z našich soupeřů v průběhu soutěže odstoupí, ale o to víc jsem si musel dávat pozor, aby něco podobného nepotkalo nás. Důležité bylo zůstat stále ve hře a to se nám povedlo,“ hodnotí své vystoupení na Šumavě Trojan.

Trať letošní Mogul Šumava Rallye dokonale prověřila schopnosti posádek i techniky. Nejinak tomu bylo v případě Karla Trojana s Petrem Řihákem. „Musím se přiznat, že jízdu v noci moc nemám rád, takže v pátek jsem se snažil především o to, abych nepoškodil auto, nebo případně nenabral nějakou časovou ztrátu,“ říká na adresu první etapy Karel. „Druhá etapa se mi hodně líbila. Od rána jsme sváděli tvrdý souboj o bronz s Václavem Arazimem a museli jsme jet oba hodně rychle,“ popisuje druhý soutěžní den.

V samotném závěru soutěže nakonec ještě Trojana potrápila do té doby perfektně fungující technika. „Na posledním testu se nám rozpadlo turbo, ale naštěstí jsme se dostali až do cíle. Připadalo mi to doslova, jako kdybych jel se starou Škodou 105. Auto nemělo snad ani poloviční výkon,“ popisuje anabázi v závěru soutěže 31letý jezdec.

Trojanovi se v okolí Klatov a Vimperka většinou daří a tak nakonec viděl své účinkování na letošní Šumavě po právu pozitivně. „Soutěž jsme absolvovali bez větších krizovek a auto dovedli do cíle celé a bez škrábanců. Určitě jsme ale měli i dost štěstí, protože jsem dost poškodil dvě pneumatiky, ale v obou případech se nám vyhnul defekt,“ říká.

Snad jedinou výhradu měla týmová jednička RSP při letošní 42. Mogul Šumava Rallye ke startování do první rychlostní zkoušky, kterou byl tradičně klatovský okruh. „Mrzí mě, že na činovském okruhu byly opět problémy s pouštěním posádek do RZ. Loni nás startér pustil na trať těsně za Josefem Petákem a letos pak naopak asi 150 m před Václavem Pechem, což pokaždé poškodilo obě posádky. Přitom jsme tentokrát startovali s dvouminutovými odstupy,“ posteskl si závěrem Karel Trojan

S druhým týmovým Mitsubishi se v Klatovech představili mladíci Lukáš Veselý s Janem Paulikem. Jak se později ukázalo, předvedli se tu ve velmi dobrém světle, i když jim nakonec bohužel nebylo souzeno dorazit až do cíle.

„Po loňské premiéře s Hondou Civic jsem věděl, že Šumava je náročná soutěž. Letos byla ještě těžší, ale v porovnání s minulým rokem nás čekaly hezčí rychlostní zkoušky,“ porovnával Lukáš své dosavadní zkušenosti s klatovskou rally.

Podobně jako týmový kolega Karel Trojan, tak i Lukáš Veselý vsadil v první etapě na jistotu. „V pátek jsme neudělali jedinou chybu, což bylo hodně důležité. Noční zkoušky nebyly za mlhy asi pro nikoho ničím příjemným. Důležité ale bylo, že jsme si po prvním dni vybudovali solidní postavení pro druhou etapu. V sobotu jsme začali relativně vlažně, ale pak jsme postupně přidávali a postupovali ve výsledcích nahoru. Nakonec nás ale bohužel zradila spojka a v servisní zóně jsme auto museli odstavit, abychom se vyhnuli případnému dalšímu poškození,“ popisuje průběh letošní 42. Mogul Šumava Rallye ze svého pohledu Lukáš.

Po jedenácti rychlostních zkouškách patřilo Veselému s Paulikem vynikající 7. místo v průběžné absolutní klasifikaci, ovšem následný technický problém srazil tuto dvojici po RZ až na 14. příčku a následovalo již zmiňované odstoupení v servisní zóně nad Vimperkem. „Samozřejmě, že naše odstoupení mrzelo nejen nás, ale i celý tým, pro který by dvě auta v první desítce byly skvělým výsledkem. Rally už jsou ale prostě takové. Na druhou stranu jsme si vysloužili pochvalu za předvedený výkon i od Karla Trojana, což nás moc potěšilo,“ dodává závěrem Lukáš Veselý.

Pokud jde o další letošní plány týmu RSP, Lukáše Veselého čeká v nejbližší době několik testování. Sppolečně s týmovým kolegou Karlem Trojanem pak samozřejmě odstartuje na další soutěži MMČR, kterou bude květnová Rally Český Krumlov.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist