www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 07 - Mogul Šumava Rallye

Vaňáč po čase opět v cíli, tentokrát druhý

10. února 2007 • 07:25

Úplně naopak než předchozí podnik v Rakousku probíhala pro posádku Vaňáč–Talaváňa druhá soutěž GA MMČR Mogul Šumava Rallye Klatovy. Po dlouhém smolném období spatřil jejich Peugeot 206 RC cíl, přesto z výsledku ani výkonu nebyl Středočech nadšen.

Ani druhá rally zařazená do Winter Cupu nepotvrzovala název poháru, sníh se totiž objevil na trati jen sporadicky. Podmínky byly ovšem i tak velmi obtížné. Občasné ledové plotny, diváky vyházený sníh, spousta bláta a v pátek večer i hustá mlha udělaly z Mogul Šumava Rallye Klatovy zkoušku odvahy. Někteří na riskantní jízdu doplatili, k jiným se štěstí přiklonilo a vydělali.

„Už před soutěží jsem měl tak trochu nůž na krku, protože jsem předcházejících několik startů ukončil předčasně a potřeboval jsem konečně dojet do cíle. V průběhu soutěže jsem se pak nemohl dostat do stoprocentní psychické pohody, což asi hodně ovlivnilo výkon na trati,“ předznamenává Vaňáč. Přitom ještě na Čínově byl důvod k optimismu. Předpokládaný favorit Petr Křížek byl sice o poznání rychlejší, Vaňáčovi ale s přehledem patřilo druhé místo.

Už další rychlostní zkoušky dopadly zcela opačně. „Pokud bych chtěl hledat příčiny horších časů, určitě to bylo několik faktorů zároveň. Jednak myslím, že jsme neměli ideální obutí, přidala se již zmíněná psychika, nevelká důvěra v rozpis a nakonec i noční potíže se světly, která jsme měli úplně špatně seřízená a namontovaná. Druhý den jsem se snažil zrychlit, a i přesto jsme od Martina Rady dostávali někde málo, někde více. Protože jsme si předsevzali, že musíme dojet do cíle, už jsme se ke konci raději do žádného souboje nepouštěli. Nedá se nic dělat, na Šumavě byl Rada opravdu lepší a nezbývá než mu gratulovat. Věřím, že v Krumlově se karta obrátí v náš prospěch,“ doufá jezdec.

Toho nakonec potrápil v závěrečné rychlostní zkoušce i defekt. S ním musel jet šest kilometrů a poslední kilometr dojížděl po holém ráfku, a tak byla nakonec jeho ztráta na vítězného Radu výrazná. Přesto byl po Šumavě nějaký důvod k optimismu. Od loňské Barum rally Zlín to byla první soutěž, na které nemusel využít pravidla superrally. „Ještě před Krumlovem naplánujeme asi nějaký testovací start ve druhém mistrovství. Musím vypilovat rovné úseky, pořád se mi stává, že nad rychlými zatáčkami moc přemýšlím,“ uzavřel úvahy pilot, kterému zatím patří druhá příčka v pořadí třídy N3.

-Vicky- ; Foto: P. Sagner
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist