www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Uddeholm Swedish Rally (PCWRC)

Grönholm kontroluje ve Švédsku vedoucí pozici

11. února 2007 • 07:55

Marcus Grönholm a Timo Rautiainen ovládli druhou etapu Švédské rally. S Focusem RS WRC si vybudovali bezpečný náskok, když zvítězili v pěti z dnešních sedmi měřených úseků. Týmoví kolegové Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen si dnešek rovněž užívali. Posunuli se z páté na třetí pozici a vzdálili se svému pronásledovateli Henningu Solbergovi na rozdíl 27,3 sekundy.

Pro posádky byl dnešní den nesmírně dlouhý. Brzy ráno se vydaly z Karlstadu směrem do Hagforsu, kde na ně čekaly tři série po dvou rychlostních zkouškách o celkové délce 141,96 kilometrů. Dvě z nich vedly na západ od města a v prostřední sekci se jezdci vrátili na západní tratě, absolvované již během páteční etapy. Mírné noční sněžení přineslo jen minimální změnu včerejších podmínek. Podruhé projížděné úseky byly již místy vyjeté až na šotolinu, avšak ty, které se jely poprvé, nabízely dobře promrzlý podklad.

V první sérii rychlostních zkoušek se vedoucí jezdec průběžného pořadí Marcus Grönholm přetahoval o desetinky sekundy se svým pronásledovatelem Sebastienem Loebem. Devětatřicetiletý Fin však v následujících dvou měřených úsecích zvýšil svůj náskok až na 27,6 sekundy. Další dvě odpolední vítězství znamenala v konečném účtování druhé etapy 38,4 sekundy náskoku ve prospěch Grönholma.

„Byl to perfektní den,“ říká. „Zvolili jsme dobré pneumatiky a to se vyplatilo, protože na některých místech nebyly podmínky vůbec jednoduché. Pár sekund jsem ztratil na poslední erzetě, protože mi v jedné zatáčce zhasl motor. Byl to ale můj jediný problém. Pro zítřek je plán jednoduchý - neudělat chybu a pokusit se zůstat vpředu.“

„Ve druhé sérii jsem jel opravdu tvrdě, ale ne bláznivě. Focus se choval skvěle a do zatáček šel výborně. Byla tam spousta šotoliny a to nebylo dobré pro pneumatiky. Za normální situace by mi měl můj současný náskok stačit, ale nesmím udělat chybu. Jeden špatný nájezd mě může poslat do závěje a vedení bude pryč. Chtěl bych mít všechno pod kontrolou, ale to bych potřeboval ještě větší náskok,“ dodává Marcus Grönholm.

Mikko Hirvonen se ocitl ve velkém souboji s Henningem Solbergem a Tonim Gardemeisterem. Hned ráno se posunul na čtvrtou příčku a během prostřední sekce na třetí. Po chybě Solberga a technických problémech Gardemeistera se svým soupeřům vzdálil.

„Dnešek byl opravdu parádní s fantastickými podmínkami na trati,“ říká Hirvonen. „Z auta jsem měl perfektní pocit a nyní už vše záleží na mně. S Henningem a Tonim to byl krásný souboj. Hned jak jsem se dozvěděl, že má Henning problémy, trochu jsem zvolnil, protože jsem nechtěl udělat žádnou hloupost. Ráno jsem moc rychleji jet nemohl. Měl jsem dobrou rychlost a nechtěl jsem riskovat. Pro zítřek se musím na 100% koncentrovat a neudělat žádnou chybu.“

"Marcus se Sebem jsou přede mnou hodně daleko, pokud neudělají chybu oni. Jediné, co mohu dělat, je hlídat si svou pozici. Startuji tady popáté a opravdu rád bych byl na stupních vítězů,“ dodává Hirvonen.

Závěrečná etapa Švédské rally je nejkratší a rychlostní zkoušky měří pouze 86,32 kilometrů. Po čtyřech úsecích se servisní přestávkou uprostřed nich se celé pole přesune do Karlstadu, aby jezdci znovu změřili své síly tam, kde celá rally ve čtvrtek večer odstartovala. Na dostihové dráze se utkají v paralelních soubojích a nakonec se seřadí k závěrečnému ceremoniálu.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist