www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Uddeholm Swedish Rally (PCWRC)

Grönholmovo 26. vítězství

11. února 2007 • 19:30

Marcus Grönholm a Timo Rautiainen popáté zvítězili ve Švédské rally. Tým BP-Ford se tak dostal pouhý bod za první místo v šampionátu značek. Finové severskou soutěž dokonale ovládli a vyhráli 11 z dvaceti zasněžených a promrzlých rychlostních zkoušek. Týmoví kolegové Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen dojeli třetí a stanuli poosmé během posledních jedenácti soutěží na stupních vítězů.

Devětatřicetiletý Gronholm se dostal do vedení čtyřdenní soutěže již během pátečního odpoledne. V sobotu vyhrál pět rychlostních zkoušek v řadě a vytvořil si pro závěrečný den dostatečný náskok. Finovo šestadvacáté vítězství znamená vyrovnání rekordu Carlose Sainze a postavení druhého nejúspěšnějšího jezdce všech dob po jeho boku.

Posádky absolvovaly od čtvrtka do neděle 342,09 měřených kilometrů. Většina z nich vedla okolím malého města Hagfors, 90 kilometrů na sever od základny soutěže v Karlstadu. Promrzlé tratě a bohatá sněhová pokrývka znamenaly téměř perfektní podmínky pro hladký průběh podniku. Zatímco první dva dny připravily z pohledu skandinávské zimy relativně mírné počasí, dnešní ranní teploty poklesly až ke hranici -22°C. Posledních pět měřených úseků měřilo celkem 86,32 kilometrů.

Pro Grönholma byla Švédská rally bezproblémovou soutěží. Do své vítězné bilance přidal dnes další tři nejrychlejší časy. Do cíle dojel s náskokem 53,8 sekundy před Sebastienem Loebem a v průběžném pořadí šampionátu jezdců se posunul na druhé místo.

„Byl to perfektní bezproblémový víkend jak pro auto, tak pro mě,“ říká. „Je to moje zdejší páté vítězství a jsem na něj patřičně hrdý. V sobotu dopoledne jsme měl možnost zvýšit svůj náskok a podařilo se mi to. Během dvou rychlostních zkoušek jsem svou výhodu více než zdvojnásobil a mohl jsem si trochu vydechnout. Jediným problémem byly dnešní ranní teploty. Byla taková zima, že jsme měli zamrzlé přední okno zevnitř. I přes ohřívače jsem měl tak zmrzlé nohy, že jsem skoro necítil pedály.“

Týmový kolega Mikko Hirvonen se včera, po problémech s posilovačem řízení, vrátil na třetí pozici. Dnes nebyl nikým zezadu ohrožován a bez šance na posun vpřed dojel 47,7 sekundy za Loebem. V šampionátu jezdců mu nyní patří třetí příčka.

„Byl to dobrý víkend, ale nebylo to jednoduché, protože jsem musel dohánět ztrátu z pátečního rána,“ říká. „Stupně vítězů byly před soutěží mým minimálním cílem a toho jsem dosáhl. Miluji pódum, miluji body a po dvou soutěžích si všeho užívám. Myslím, že jsem loni v tuto dobu tolik bodů neměl, takže je to dobrý start do sezony 2007.“

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson říká: „Od Marcuse to byl dominantní výkon. Největší posun udělal v polovině druhé etapy, kdy odjel Loebovi během dvou rychlostních zkoušek o téměř 20 sekund. Od té chvíle byl na tahu. To byl zlomový bod celé soutěže. Mikkovi se druhá etapa také vydařila a usadil se na třetím místě. Díky oběma jsme jako tým dosáhli dobrého výsledku. Před následující Norskou rally ve stejných podmínkách je to dobré znamení.“

Jost Capito, ředitel Ford TeamRS, říká: „Švédské vítězství ukazuje, že tým i Marcus budou letos silní v obou šampionátech. Celý tým odvedl fantastickou práci v náročných pracovních podmínkách a všichni už se těšíme na příští víkend do Norska.“

Do cíle soutěže dojely i všechny tři Fiesty ST s pohonem na bioetanol. Bylo to vůbec poprvé, kdy auta takovýmto pohonem startovala v MS. Nejlépe dopadla domácí posádka Andreas Eriksson a Per-Ola Svensson na 29. místě absolutně.

Pro všechny účastníky MS v rally není žádný čas na odpočinek. Hned zítra se všichni přesouvají do Norska, kde se ve dnech 15.-18. února pojede třetí podnik letošního šampionátu.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist