www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Uddeholm Swedish Rally (PCWRC)

Švédské postřehy: Vychytávky rallyových fanoušků

12. února 2007 • 16:05

Je mnoho způsobů, jak pohodlně sledovat zimní soutěž a přitom odolávat náporu mrazu. Diváci u rychlostních zkoušek jsou velice vynalézaví i při snaze vidět co nejlépe i když se u trati tísní ve čtyřech i více řadách. Svou troškou do mlýna přispěli i Češi.

Největším přítelem seveřanů je samozřejmě oheň a to ve všech možných podobách. K vidění jsou ohýnky spalující třeba jen dvě zkřížená polínka, nebo naopak přesné kopie zbojnických vater. Kolem nich se potulují baculaté postavičky ne nepodobné figurkám z Teletubies. Je to díky převlékacím kombinézám, které se oblékají na normální oděv. Při postávání u trati na vás zima nemůže a před nastoupením do auta kombinézu jednoduše svléknete, uložíte do kufru automobilu a za volant usedáte opět jako člověk obvyklých rozměrů. Velice praktická věc, usnadňující přechod z vnějšího do vnitřního prostředí a naopak.

Ani nejlepší kombinéza vám ale není nic platná, pokud se do vás zima pustí od nohou. V této situaci jsou dobrým pomocníčkem polystyrenové, nebo pěnovkové podložky pod nohy ve tvaru prkénka na krájení zeleniny, dokonale izolující podrážku boty od sněhového podkladu. Pokud je nemáte postačí i pár větviček s jehličím. Tato varianta má tu výhodu, že nepůsobíte dojmem, že jste si jen narychlo odskočili od přípravy oběda.

Pokud máte smůlu, že jste dorazili později a u trati se již mačká dav ve čtyřech a více řadách, přichází ke slovu český vynález zvaný WRB, World Rally Board. Dřevěná deska zasunutá do svařených profilů tvořící pohodlnou lavičku pro několik diváků, kteří tak získávají výhodu ve větší výšce a také skvělého výhledu i ze zadních pozic. WRB de Luxe má na desce přidělaná i madla pro snadnější přenášení a existují i další varianty a evoluce rallyboardů, protože fantazii se meze nekladou.

Jiným způsobem jak se vyrovnat s omezeným výhledem jsou stoupací čelisti. U nás je používají opraváři při stoupání na telegrafní sloupy. Vypadáte pak na stromě sice jako něco mezi datlem a veverkou, ale proč ne, když se vám otevřou netušené obzory a pohled z ptačí perspektivy. Zdokonalením této varianty je mobilní posed, kdy se sedátko připevní ke kmenu pomocí dvou řemenů a je to. V takovéto pozici vydržíte sledovat dění na trati třeba celé hodiny. Jedinou nepříjemností může být rozdělaný oheň přímo pod vámi, ale s tím se jistě každý dokáže s využitím výškové převahy vyrovnat po svém, takže ani není třeba popisovat konkrétní možné způsoby odvety.

Milan Hauer, Karlstad
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
13.02.2007 12:58
notorick
Ve všem máš samozřejmě Milane pravdu, ale ve Švédsku jdem neměl nikdy problém s tím, že bych si nevybral pěkné místo odkud bych dobře viděl. Možná, že v některých místech sprintu v Hagforsu se to může stát, ale na vložkách stačí kousek popojít a najít si svůj "flek". Oblečení se nesmí podcenit, ale mimo ročníku 2003 kdy bylo jeden den pod třicet mě nikdy zima nebyla. Švédi většinou tráví na jednom úseku celý den a následkem nezřízené konzumace alkohoholu se pak válí ve sněhu. Proto musí být dobře oblečeni. Největší rozdíl mezi námi je, že my pijeme aby nám bylo dobře, a oni pijí, aby jim bylo špatně.
toplist