www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Uddeholm Swedish Rally (PCWRC)

Švédské postřehy: S policií nejsou žerty

13. února 2007 • 16:00

Aniž bychom se o to příliš snažili rychlou jízdou, nebo jiným porušováním předpisů, potkalo nás hned dvojí blízké setkání se Švédskou policií. Na zobecnění je to sice málo, ale přesto jsme nabyli jasného názoru, že policista ve Švédsku je nadán neuvěřitelnou autoritou a přestože je přísný a důkladný, zůstává stále korektní a dalek záludností, často vídaných u nás doma.

Narozdíl od soutěží v České republice se policie ve Švédsku nijak nepodílí na organizování příjezdu k rychlostním zkouškám. Omezuje se jen na nenápadný dohled na křižovatkách a občas použije mobilní radar na změření rychlosti. Jednou jsme dokonce zahlédli, jak měří rychlost protijedoucích vozů s radarem v ruce vysunuté z bočního okénka jedoucího vozu. Spěchání se ve Švédsku prostě nevyplácí.

První kontakt s policií jsme zažili v pátek v noci, při návratu ze servisní zóny. Doslova pár metrů před hotelem nás hlídka rezolutně zastavila a až do chvíle, kdy bylo jasné, že jsme před jízdou nic nepili, se tvářila neuvěřitelně přísně a rozhodně. Když mašinka na měření alkoholu v dechu pípla a zablikal nápis NEG, chování policisty se rázem změnilo a stal se z něj žertující kumpán, který oznámil, že výsledek je sice negativní, ale pro nás je to rozhodně pozitivní a že můžeme pokračovat. Jeho veselí se ještě vystupňovalo, když jsme místo odjezdu vystoupili, zamkli auto a pár zbývajících kroků ke dveřím hotelu, kde jsme byli ubytováni.

Podruhé jsem omylem opustil parkoviště pro novináře směrem, který nebyl dovolen a hlídkující policista se opět zatvářil velice nepříjemně a rezolutně mě odstavil mimo silnici. Nekompromisní výraz mu vydržel do chvíle, než jsem mu oznámil že nechci parkovat ani tam odkud jsem vyjel, ani tam, kam mě posílal a že vůbec nechci parkovat, ale odjet na letiště, kde byla servisní zóna. V tu chvíli se jeho nekompromisní obličej změnil ve zmatený a zeptal se mne proč tedy jedu přesně na opačnou stranu. Má odpověď ve smyslu, že nevím kterým směrem mám jet a proto mířím za ním, abych se zeptal, mu pro tuto chvíli stačila a já mohl pokračovat. Pravdou však je, že jinak s policií moc velké žerty a diskuse asi nebudou. Pokud porušíte pravidla, můžete počítat s korektním, ale velmi přísným postihem.

A ještě jedno setkání s policií, tentokrát opravdu veselé. Ani v zimě není nic neobvyklého potkat hlídku na motocyklu. Pneumatiky silného stroje jsou samozřejmě, stejně jako drtivá většina pneumatik automobilů, opatřeny hroty, aby se na sněhu, nebo ledu udržel. Veselé chvilky nastanou, pokud je třeba zajet do města, kde sníh ze silnice již zmizel. I na to jsou však bikeři v uniformě připraveni. Místo stupaček mají připevněné lyžiny podobné těm na skibobu, spojené s rámem motocyklu silnou pružinou. V případě potřeby se jezdec do lyžiny opře a s nohama na silnici opět získá potřebnou stabilitu. Že se po asfaltu sunoucí se lyže nedá přeslechnout a že jízda je nezřídka provázena rojem jisker, jistě nemusím připomínat.

Milan Hauer, Karlstad
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist