www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Uddeholm Swedish Rally (PCWRC)

Příliš krátká premiéra Peugeotu 207 S2000

15. února 2007 • 01:00

Krátce po získání homologace se Peugeot 207 S2000 postavil na start svého prvního ostrého závodu. A stalo se tak rovnou na soutěži Mistrovství světa ve Švédsku, která se jela minulý víkend. Do novotou zářícího vozu usedlo domácí duo Jimmy Joge-Mattias Anderson.

Celá švédská anabáze však hned od začátku neprobíhala tak, jak měla. Několik týdnů před startem přivezl Peugeot Sport svůj zkušební vůz do Švédska a Joge si tak mohl poprvé v rámci soukromého testu vyzkoušet „dvěstěsedmičku“ při jízdě na sněhu. Jezdec však své snažení přehnal a vypůjčený exemplář skončil po několika kotrmelcích hluboko v lese. Ve francouzské centrále Peugeot Sportu ve Vélizy měli tedy najednou hodně napilno, protože se pro Jogeho start na Švédské rally musel postavit zcela nový vůz.

Ten nakonec do Švédska dorazil včas těsně před shakedownem, kde se však ukázalo, že si postavila hlavu převodovka od firmy Sadev. Tato součást je kvůli nařízení FIA pro všechny vozy kategorie S2000 unifikována a do začátku se jeví jako jedna z největších slabin nových „dvoulitrů“.

Mechanici mezi shakedownem a startem čtvrteční spuerspeciálky v Karlstadu převodovku vyměnili, nicméně ani náhradní skříň posádce a týmu moc radosti nepřinesla. Na první „erzetě“ sice Joge zajel šestý čas v klasifikaci skupiny N, ale to bylo vše. Další den už musel Švéd kvůli opakujícím se problémům podstatně zvolnit a definitivní konec přišel na čtvrté rychlostní zkoušce.

I přesto se nová francouzská zbraň těší stále větší oblibě. Podle dosud známých informací se nové Peugeoty představí v několika národních šampionátech (Francie, Švédsko, Itálie, Portugalsko, Řecko, další vozy jsou údajně objednány do Maďarska, Švýcarska a Ruska), hojné uplatnění budou mít také v Intercontinental Rally Challenge, kde se představí například v polotvárních týmech Peugeot France, Peugeot España a podle nejnovějších zpráv nově také v rámci belgického týmu Kronos Racing.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist