www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Corona Rally Méxiko (PCWRC)

Mexiko: další výzva pro C4 WRC

5. března 2007 • 09:00

První tři podniky letošního světového šampionátu předvedly tři různé formy zimy: v Monte Carlu bylo nebývalé teplo, ve Švédsku naopak rtuť klesla pod -25°C a Norsko pro změnu přineslo sněhovou bouři. Není se co divit, že se tým Citroën Sport již těší do prosluněného Mexika, kde se už tento týden odehraje další soutěž MS. Do dvou vozů C4 WRC tam usedne letošní typická sestava Sébastien Loeb-Daniel Elena a Dani Sordo-Marc Martí. Mexico je, relativně vzato, také nováčkem mezi soutěžemi MS. Do světového mistrovství je zařazeno teprve počtvrté. Letos to bude opět první podnik sezony, který se odehraje na šotolině, a pro nový Citroën C4 WRC to bude premiéra na tomto povrchu.

S délkou 850km bude Rally Mexico jednou z nejkompaktnějších soutěží v Mistrovství světa. Šotolinové tratě rozmístěné v okolí Leonu pravděpodobně trochu poodkryjí karty a naznačí, v jakém duchu se bude letošní sezona odehrávat. Šotolina je totiž nejrozšířenějším povrchem v celém seriálu a bude zajímavé sledovat, jak se komu bude v těchto podmínkách dařit. Samotné rychlostní zkoušky jsou umístěny v severovýchodně od centra soutěže a mají většinou rychlý charakter. Jejich povrch bývá upravený a hladký, avšak ve druhých průjezdech většinou již značně rozbitý. Velké vytahané balvany pak představují velké riziko zejména pro podvozky závodních aut.

Dalším specifikem je nadmořská výška. Nejnižším místem celé soutěže je servisní zóna, která se rozprostírá ve výšce 1800 metrů nad mořem. Nejvyšší je naopak prostřední část RZ Ortega, která soutěžící dvojice zavede během první etapy doslova do mraků – nejvyšší bod leží ve 2700 metrech. „V těchto výškách je mnohem nižší atmosférický tlak, což se pochopitelně projevuje na výkonech motorů, které jsou mnohem nižší, než například dole u moře,“ vysvětluje technický manažer Xavier Mestelan-Pinon. „Mexico je zároveň velice rychlou soutěží, což znamená, že musíme mít podvozek nastaven tak, aby byl schopen pochytat co nejvíc energie. Pro C4 WRC to bude debut na šotolině a přestože jsme nedávno intenzivně testovali v podobných podmínkách ve Španělsku, teprve samotná soutěž ukáže, jak jsme skutečně připraveni.“

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist