www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Corona Rally Méxiko (PCWRC)

Stobart chce zopakovat norský úspěch

5. března 2007 • 11:00

Tým Stobart VK M-Sport Ford chce na nadcházející soutěži v Mexiku zopakovat svůj doposud nejlepší výsledek – třetí místo, které na Rally Norway vybojoval Henning Solberg. Díky tomuto úspěchu je tým momentálně na dosud nepoznaném třetím místě v hodnocení značek. Corona Rally Mexico bude dalším vystoupením plné sestavy týmu, trojice Solberg-Wilson-Latvala.

Historie Rally Mexico sahá do roku 1979 - tehdy se jela jako Rally America. Od té doby se změnil nejen název, ale i prakticky celá organizace soutěže. Příkladem budiž délka trati, kterou se pro letošní rok podařilo stáhnout na 849.55 kilometrů, nejmíň v celé historii Mistrovství světa. Rychlostní zkoušky se svou souhrnnou délkou blíží téměř polovině celé rally! A není to jediné unikum, kterým se tato soutěž vyznačuje; díky velké nadmořské výšce a s tím spojenému poklesu tlaku mohou vozy WRC ztrácet až 100 koní výkonu, což klade nároky na schopnost jezdců využít co nejlépe omezené možnosti motoru.

Cesty v Mexiku jsou většinou rychlé, avšak jsou zde nástrahy na nepozorné jezdce v podobě velkých kamenů skrytých v krajnicích. Povrch je podle některých kombinací tratí Nového Zélandu a Akropolis, což jsou soutěže, se kterými již mají všechny posádky Stobartu zkušenosti. Henning Solberg se v Mexiku objeví podruhé a díky bronzové pozici z Norska povede flotilu B-týmu Fordu. Nor při loňském debutu na středoamerické soutěži překvapil pátým místem.

Latvala si premiéru v Mexiku odbyl také loni, avšak pouze za volantem vozu skupiny N. Tento týden tedy bude mít jednadvacetiletý Fin první možnost se svým spolujezdcem Miikkou Anttilou absolvovat soutěž za volantem vozu kategorie WRC. Po pátém místě z Norska bude chtít Latvala pokračovat ve vzestupné tendenci svých výkonů.

Po dvou nevydařených vystoupeních na sněhu bude chtít dvacetiletý Matthew Wilson při svém druhém vystoupení v Mexiku dosáhnout na body. Se spolujezdcem Michaelem Orrem by chtěl vylepšit loňské sedmnácté místo. Wilson tehdy zajížděl ve všech zkouškách časy v nejrychlejší desítce (dosáhl dokonce na své osobní maximum, když fotobuňkou projel jako šestý nejrychlejší), avšak technické problémy jej následně srazily do hloubi startovního pole – nakonec z toho bylo jedenácté místo mezi vozy kategorie WRC.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
05.03.2007 13:06
Runy
Nevzpomínám si kdy měl Matthew vydařené vystoupení...Pořád čekám kdy už něco předvede. Možná je škoda že se třeba Galli nejmenuje Wilson..
toplist