www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Corona Rally Méxiko (PCWRC)

Štěpán Vojtěch před startem Mexické rally

8. března 2007 • 16:45

Po krátké aklimatizaci čekal na OMV BIXXOL Rally Team CZ po příletu do Mexika velmi náročný program. Ten byl rozdělený na testování včetně kompletního nastavení vozu a klasické tréninky.

Celodenní test se uskutečnil v pondělí na trati určené pořadateli, a to na planině vzdálené asi 60 km od Léonu, centra závodů. Team se v něm zaměřil především na tři základní oblasti, na kterých chtěl před pátečním startem Mexické rally zapracovat. První z nich bylo testování a nastavení tlumičů. Štěpán Vojtěch je pro tento rok v rámci startů v seriálu P-WRC zařazen do testovacího programu japonské firmy Tein, jež se právě zabývá jejich výrobou a prodejem. Do tohoto programu je zařazeno více jezdců, z nichž stojí za zmínku třeba českým fanouškům velmi dobře známý Leszek Kuzaj nebo celkově osmnáctý ze Švédské rally Fin Kristian Sohlberg.

Další oblastí teamového testu byly pneumatiky. Ty je třeba díky velmi specifickým podmínkám a různým povrchům velmi dobře vybírat. Pneumatiky se sice budou měnit v průběhu závodů vždy v závislosti na aktuálních podmínkách, ale dle slov manažera teamu vypadá základ volby jasně. „My jedeme na pneumatikách Michelin. Samozřejmostí je, že na šotolinových, které budeme měnit vždy dle charakteru trati, ale dobrým základem jsou spíše tvrdší směsi,“ poznamenal Tomáš Pochop. Závěrečnou částí pondělního testu, tak aby byl vůz kompletně připraven, bylo ještě nastavení map diferenciálů.

Tréninky se jako na většině soutěžích mistrovství světa uskutečnily i tentokrát v úterý a ve středu. „Úvodní den to bylo hodně náročné, začali jsme v šest ráno, skončili až kolem osmé hodiny večer a najeli téměř 700 km. Ve středu to bylo už o něco méně. Naší výhodou ale bylo, že jsme mohli použít rozpisy z loňska, které byly téměř identické,“ přibližuje průběh tréninkových jízd navigátor Michal Ernst.

Ve čtvrtek mezi desátou a dvanáctou hodinou mexického času čeká OMV BIXXOL Rally Team CZ shakedown, který poslouží k doladění nastavení vozu. Poté čeká na posádky jedoucí v seriálu P-WRC již oficiální tisková konference následovaná odpoledním focením.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist