www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Corona Rally Méxiko (PCWRC)

Mexiko: Loeb, Grönholm a kdo dál ?

11. března 2007 • 13:40

Druhá etapa soutěže na severoamerickém kontinentu nepřinesla žádné výrazné či nečekané zvraty v průběžné klasifikaci čtvrtého podniku letošního seriálu mistrovství světa FIA v rally, přesto však v průběhu sobotního rozhodně nebyla v Mexiku nouze o dramatické momenty. Svou pozici lídra si s přehledem udržoval Sebastien Loeb.

Po relativně klidné deváté rychlostní zkoušce hned ráno zatroubil do útoku Marcus Grönholm, který se nechal mimo jiné slyšet, že jeho tým až v posledním pátečním servisu odhalil problém se vstřikováním paliva, díky němuž chybělo v průběhu první etapy Focusu WRC finského pilota několik koní.

Marcus se postupně bez větších problémů probíjel až na druhou příčku průběžného hodnocení Corona Rally Mexico. Vzhledem k tomu, že již nemusel zametat trať pro své konkurenty, jak jako tomu bylo v pátek, hýřil Fin dobrou náladou a optimismem. Neustále mimo jiné potvrzoval, že je spokojen s danou situací i chováním svého vozu.

Až tak dobrou náladu jako Grönholm nemohl bohužel mít v cíli druhé etapy Mikko Hirvonen. Dvojku týmu Ford nejdříve na RZ 11 díky nejrychlejšímu času přeskočil ve výsledcích jeho služebně starší týmový kolega, ovšem ještě hůře dopadla pro mladého jezdce 13. rychlostní zkouška, kdy se Mikko po několika defektech propadl na čtvrtou příčku za Daniho Sorda. Zajímavý byl v tomto momentě nejen odstup osmi desetin vteřiny mezi Sordem a Hirvonenen, ale stejný časový pidiodstup dělil od Finova čtvrtého místa pátého Australana Chrise Atkinsona.

Přetahovaná o vteřinky mezi Sordem a Hirvonenem pokračovala i na dalších testech, nicméně do posledního dne bojů na mexické šotolině nastoupí jako třetí s náskokem 2.8 sekundy španělský jezdec na Citroenu C4 WRC. Na zaváhání jednoho z výše uvedené dvojice může možná spoléhat dvojka Subaru. Chris Atkinson sice zajížděl v sobotu kvalitní časy, ale do souboje zatím přeci jen výrazně nezasáhl. Na druhou stranu jej však od bronzové příčky dělí 12.5 vteřiny, takže vývoj situace na třetím až pátém místě bude dnes ještě každopádně velice zajímavý.

Pro jisté body si zatím podle všeho jede šestý Manfred Stohl. Ten si v průběhu dne stěžoval na problémy s trakcí své Xsary WRC, nicméně předvádí výkon, který se od něho dá očekávat a tak může být s dosavadním vývojem situace spokojen, podobně jako sedmý Jarri-Matti Latvala. Pilot nejrychlejšího Focusu WRC týmu Stobart zatím na rozdíl od čtvrtečního shakedownu neměl v průběhu soutěže žádné potíže a spokojen je i sám se sebou.

Výsledek mladého Wilsona se dá ohodnotit snad jedině citátem z jednoho českého filmu, který říká že: „Je to marný, je to marný, je to marný.“ Pro poslední bod do hodnocení značek si jede Henning Solberg, který se včera posunul z 19. místa až na závěr první desítky. Dá se navíc předpokládat, že v průběhu třetí etapy ještě přeskočí devátého Matthewa Wilsona.

Tradičně zajímavá byla včera situace v produkčních vozech. Tvrdý souboj Marka Higginse a Mirca Baldacciho nakonec rozhodl defekt druhého jmenovaného, který SanMariňana odsunul ze druhé příčky až na čtvrtou. Své zkušenosti dokázal zúročit Tošihiro Arai, který se už v pátek netajil tím, že se pojede snažit tak, aby se vyvaroval vlastních chyb a spíše vyčkával na chyby soupeřů.

Za druhým Araiem bude hájit třetí pozici Kristian Sohlberg. Ten se naštěstí dokázal vyhnout dalším kamenům, které na trať kladou mexičtí 'příznivci' rally, a o totéž se bude snažit pravděpodobně i dnes. Smůlu měl Fumio Nutahara, kterého problémy s předním diferenciálem stály spoustu cenného času a znamenaly pro něj pokles na sedmou příčku za Američana Pastranu a Vojtěcha.

Šesté místo a vyhlídka tří bodů patří Štěpánu Vojtěchovi. Český pilot se však musel ve druhé etapě popasovat s řadou problémů, které vyvrcholily nárazem do kamene na RZ 9 a 10 a defektem. „Bohužel jsme se také museli potýkat po celou dobu s problémy s odléváním paliva. Mohla to ale také být vadná palivová pumpa. Každopádně se nám kvůli tomu několikrát zhasnul motor, což je prostě nepříjemné. Doufám, že to před poslední etapou vyřešíme,“ konstatoval v cíli etapy Štěpán Vojtěch.

Velkou smůlu měl také Leszek Kuzaj. Polák se potýkal s podobnými problémy, jako Vojtěch, ale jeho problémy nakonec vyvrcholily na třináctém testu, kde jeho Subaru zůstalo stát s vylomeným kolem, pravděpodobně kvůli technické závadě.

Třetí etapa Corona Rally Mexico má na programu již jen čtyři měřené testy v celkové délce 62.06 km. První z nich startuje v 15:23 hod. našeho času, jméno nejlepší posádky bychom měli znát krátce po 18. hodině.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist