www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Corona Rally Méxiko (PCWRC)

Mexiko: Deset bodů pro Loeba

11. března 2007 • 22:20

Doslova jako přes kopírák se odvíjela třetí a závěrečná etapa letošního čtvrtého podniku mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích. Šotolinová premiéra vozu Citroën C4 WRC vyšla francouzskému týmu na jedničku, když si pro deset mistrovských bodů dojel nikým neohrožován úřadující světový šampion Sebastien Loeb.

Druhé místo a osm bodů si odváží z Leonu finský rychlík Marcus Grönholm. Ten poněkud doplatil na své postavení prvního muže na trati v úvodní etapě, ale Fin byl přesto spokojen s druhou příčkou, která mu stačí k udržení průběžného vedení v hodnocení MS jezdců před Loebem a Hirvonenem.

V dnes nejsledovanějším souboji týmových dvojek o třetí místo nakonec tahal za správný konec provazu Ford, respektive Mikko Hirvonen. Finský mladík se nenechal znervóznit zle dotírajícím Sordem, vyhrál dva z dnešních čtyř testů a ani jednou se nenechal pokořit španělským rivalem. Dokázal tak, že opravdu vyzrál v kvalitního jezdce, ale pochvalu si rozhodně zaslouží také Dani Sordo.

Pátý Chris Atkinson dnes nakonec v možném souboji o třetí příčku zůstal jenom v pozici diváka a spíše laboroval s nastavením svého vozu, pro tým Subaru je však asi mnohem důležitější fakt, že se nová Impreza WRC 2007 předvedla při svém debutu v pozitivním světle.

Šestý Manfred Stohl ani osmý Jarri-Matti Latvala dnes neměli s kým soupeřit a tak se mohli plně soustředit na svůj vlastní výkon, s nímž byli podle svých slov v cíli oba dva spokojeni. Poslední bod za osmé místo utrpěl mladý Wilson, za kterým dorazil do cíle po pátku již notně demotivovaný týmový kolega od Stobartu Henning Solberg.

Desáté místo absolutně a deset bodů do klasifikace mistrovství světa produkčních vozů patří po zásluze Marku Higginsovi. Ten předvedl na mexické šotolině perfektní výkon, když si dokázal uchovat chladnou hlavu i ve včerejších napínavých soubojích s Mircem Baldaccim, který nakonec byl rád za pět bodů za třetí místo.

Druhou příčku v PCWRC získal zkušený japonský harcovník Toši Arai před Kristianem Sohlbergem. V průběžné klasifikaci tohoto šampionátu pak výše uvedené trio figuruje v přesně opačném pořadí, když je tedy na čele Sohlberg před Araiem a Higginsem.

Šestá příčka a tři mistrovské body znamenají vylepšení loňského mexického výsledku pro českou posádku Štěpán Vojtěch – Michal Ernst. Také pro tuto dvojici, stejně jako pro řadu dalších posádek, znamenala letošní Corona Rally Mexico pořádné martyrium, nicméně právě zmiňované problémy soupeřů dopomohly této dvojici alespoň k radosti z bodového zisku.

K dalšímu klání se po několikaleté odmlce vrací kolotoč světových soutěží do Portugalska o posledním březnovém víkendu. O další body budou na západě Evropy bojovat tentokráte junioři, posádky produkčních vozů změří své opět síly až začátkem května v Argentině.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist