www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Corona Rally Méxiko (PCWRC)

Grönholm i Hirvonen v Mexiku na stupních vítězů

12. března 2007 • 02:00

Dvojnásobného umístění na stupních vítězů dosáhl o tomto víkendu tým BP-Ford po dojezdu do cíle Mexické rally. Díky tomuto úspěchu si udržel vedení jak v šampionátu jezdců, tak v hodnocení značek. Marcus Grönholm a Timo Rautiainen skončili s Focusem RS WRC na druhém místě, týmoví kolegové Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen dojeli se stejným vozem třetí.

BP-Ford má po čtyřech ze šestnácti soutěží letošní sezony náskok 15 bodů před druhým týmem v pořadí. V tabulce jezdců zůstává na prvním místě Marcus Grönholm o čtyři body před Sebastienem Loebem. Mikko Hirvonen je třetí a má o dva body méně než Francouz.

Marcus Grönholm překonal problémy s čidlem motoru, které ho postihly během úvodního dne. Již v sobotu se posunul na druhé místo a během dnešních 62,06 měřených kilometrů, rozdělených do čtyř rychlostních zkoušek, svou pozici kontroloval. Celkem byl během tří dnů šestkrát nejrychlejší.

„V pátek jsem neviděl naše vyhlídky příliš dobře. Byli jsme pátí, ale nakonec jsme se z toho celkem dostali,“ říká. „Už včera jsem v autě našel ten správný pocit a pak už šlo všechno perfektně. Jsme stále ve vedení v obou šampionátech, i když se nám Seb o něco přiblížil. V Portugalsku na tom chci být ale lépe. Ztráta výkonu v horách byla patrná po celou soutěž. Bylo to ale stejné pro všechny a musel jsem tomu přivyknout.“¨

„Z hlediska pneumatik to nebyla nijak zvlášť náročná soutěž. Každý jsme vlastně jeli na těch samých. Pokud vyhrává Seb, je pro mě důležité, abych byl druhý a neztrácel příliš bodů. To se tady podařilo, ale doufám, že na příští rally to bude obráceně,“ dodává.

Mikko Hirvonen byl na startu do třetí etapy na čtvrtém místě, pouhé 2,8 sekundy za Danim Sordem. Šestadvacetiletý Fin se však na třetí místo vrátil hned po prvním měřeném úseku závěrečného dne. V cíli překonal Španěla o celých 16 sekund. „Jsem rád, že jsem získal dalších šest bodů i přes včerejší horkou chvilku,“ říká a naráží na „hodiny“ během druhé etapy, které ho stály téměř 30 sekund a zmiňované třetí místo. „Z boje o druhou příčku jsem se včera vyřadil sám svojí chybou. Rychlostí se ale stále přibližuji Sebovi a Marcusovi a to mě povzbuzuje. Myslím, že po celou sezonu to bude tak těsné jako tady a čekají nás souboje mezi špičkovými jezdci. Je to dobré pro šampionát a nás to baví. Byl jsem tu spokojený jak s autem, tak se svou jízdou a také tratě byly dobré. První den jsme měli s Marcusem nevýhodu, protože jsme startovali jako první a šotolina byla příliš sypká a hluboká. S tím se ale nedalo nic dělat,“ dodává.

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson neskrýval své potěšení s výkonem celého týmu. „Marcus i Mikko jeli i přes nejhorší podmínky během prvního dne velmi dobře. Oba se vypořádali se svou ztrátou a Mikko dnes dokázal to, co jsme po něm chtěli – udržel za zády Daniho Sorda. Jsme stále v čele obou šampionátů a to je zdravá pozice,“ říká.

Ředitel Ford TeamRS Jost Capito dodává: „Byl to další dobrý výsledek, díky kterému si držíme náskok v šampionátu jezdců i v hodnocení značek. Pět z devíti Focusů RS WRC na startu dojelo do cíle v top10, čímž byl zdůrazněn jejich výkon a spolehlivost.“

Následujícím podnikem MS bude Rally de Portugal (29. března – 1. dubna), kam se šampionát vrací poprvé od roku 2001. Šotolinová soutěž má však změněnou strukturu a její základnou bude Vilamoura v Algarve na jižním pobřeží Portugalska.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist