www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Vodafone Rally de Portugal (JRC)

Guy Wilks bude bojovat na dvou frontách

23. března 2007 • 01:00

Brit Guy Wilks se chystá na svoje druhé vystoupení s vozem WRC na soutěži mistrovství světa. Wilks postoupil z juniorského mistrovství o stupeň výš a letos se zúčastní s podporou olejářské společnosti Mobil 1 vybraných podniků MS s Fordem Focus WRC04 týmu Ramsport.

Bývalý tovární jezdec Suzuki by se při své první šotolinové soutěži s Focusem chtěl nasbírat co nejvíc zkušeností a vyvarovat se chyby, které se dopustil v Norsku, kdy během úvodního testu druhého šel ven z trati nejdelší rychlostní zkoušky Elverum a soutěž pro něj skončila. „Hodně se do Portugalska těším, chtěl bych tam absolvovat s 'wéercéčkem' co nejvíc kilometrů,“ říká Wilks.

„Samozřejmě bychom také rádi získali povědomí, jak jsme na tom ve srovnání s konkurencí. Ale nepůjdeme do toho za cenu nějakého zvýšeného rizika. V Norsku jsme skončili jen kvůli malé chybě, která však pro nás znamenala konec soutěže. Portugalsko je soutěž, která se několik let v rámci MS a je pro mnohé jezdce nová. To nám dá možnost objektivního srovnání našich časů s ostatními posádkami,“ dodává britský jezdec.

Po Portugalsku jsou dalšími jistými starty Wilkse s vozem WRC soutěže ve Finsku, Německu, na Korsice a Irsku. Více než čtyřměsíční 'světovou' pauzu před skandinávským startem by však jezdec rád vyplnil ještě jednou soutěží MS, zatím však není jasné, zda to bude Argentina, Sardinie či Řecko. Pravděpodobnější jsou však evropské soutěže díky nižším nákladům na logistiku týmu.

I kdyby však ani jeden ze tří zmíněných podniků nevyšel, Guy se rozhodně nebude nudit doma u krbu – žhavou novinkou je totiž podpis smlouvy s britským Mitsubishi Motors UK Rally Teamem, která mu zajišťuje kompletní seriál MSA British Rally Championship s produkční 'evo devítkou', připravenou týmem ADR Motorsport. Wilks se stane týmovým partnerem britského šampióna Gwyndafa Ewanse. První společné vystoupení obou jezdců se očekává 20. května, kdy startuje Pirelli International Rally, první testy s Mitsubishi absolvuje Guy během dubna.

„Britské mistrovství je pro mě velkou výzvou a jednoznačnou letošní prioritou. Tento seriál má nejvyšší důležitost, proto nebudeme startovat s Focusem na původně plánované Katalánské rally, protože ta koliduje s International Rally of Yorkshire. Podobná změna se naštěstí netýká Rally Wales, která je zařazena jak do britského, tak do světového mistrovství. Jedinou změnou tak bude výměna zamýšleného Focusu WRC za produkční Lancer. Chtěl bych Ralliartu poděkovat za tuto příležitost; udělám maximum pro to, abychom společně mohli na konci sezóny slavit zisk titulů jak mezi jezdci, tak mezi týmy,“ sděluje čerstvé novinky Wilks.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist