www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Vodafone Rally de Portugal (JRC)

Jana Kopeckého zradil vadný brzdič

30. března 2007 • 18:40

Páteční etapu Portugalské rally lze jednoznačně z pohledu Czech Rally Teamu Kopecký nazvat smolnou. Hned v úvodní rychlostní zkoušce páteční etapy v jedné pravotočivé zatáčce zůstal po průjezdu předchozího pilota na trati balvan, který nebyl vidět při nájezdu do zatáčky. Jan Kopecký se snažil na situaci reagovat, bohužel trefil velký kámen levým zadním kolem.

Střet s kamenem ovšem nebyl příčinou velké časové ztráty v této rychlostní zkoušce a následného odstoupení z páteční etapy. Jana Kopeckého s Filipem Schovánkem zradil brzdič levého zadního kola, ze kterého se vinou vadného materiálu uvolnila záslepka technologického otvoru a veškerá brzdová kapalina vytekla z brzdové soustavy. S vozem s nulovým brzdným účinkem se nedalo absolvovat zbývající dvě rychlostní zkoušky do servisní zóny.

„Bohužel již v počátku páteční etapy nás zaskočila technická závada kvůli které musela naše posádka z dnešní etapy odstoupit. Jan během dnešní úvodní rychlostní zkoušky musel výrazně zvolnit, neboť brzdová soustava byla absolutně nefunkční. Jan s Filipem se snažili na přejezdu na následující rychlostní zkoušku závadu opravit. I přes negativní výsledek této snahy chtěl Jan dokončit další dvě rychlostní zkoušky bez nefunkčních brzd, aby dovezl vůz do servisní zóny. V průběhu třetí rychlostní zkoušky se správně rozhodl neriskovat jízdu s nebrzdícím vozem a z páteční etapy odstoupil.“

„V průběhu druhé rychlostní zkoušky v pravotočivé zatáčce se Jan již nemohl vyhnout velkému balvanu na trati, který nebyl při příjezdu do zatáčky vidět. O tento velký kámen poškodil levé zadní kolo a pochopitelně byla nefunkční brzdová soustava zpočátku dávána do souvislosti s tímto nárazem. V servisní zóně ovšem byla skutečná příčina rychle nalezena. Vinou vadného materiálu na levém zadním brzdiči kola došlo k uvolnění záslepky v technologickém otvoru a všechna brzdová kapalina ze soustavy proudem vytekla. Brzdič kontrolovali zástupci výrobce a konstatovali, že k závadě došlo jednoznačně vinou vadného materiálu. Je jasné, že takovouto závadu nebyli schopní Jan s Filipem na přejezdu vlastními silami odstranit. Po překontrolování vozu jsme zjistili, že nárazem na kámen nedošlo ani k vychýlení geometrie.“

„Vůz Škoda Fabia WRC jsme v servisní zóně připravili na start sobotní etapy, kde posádka Czech Rally Teamu Kopecký nebude zítra chybět,“ řekl po páteční etapě vedoucí týmu Josef Kopecký.

Martin Bobek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist