www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Vodafone Rally de Portugal (JRC)

Portugalská rally: Po sobotě rozhodnuto?

31. března 2007 • 18:30

Sébastien Loeb udělal v dnešních rychlostních zkouškách rozhodující krok k vítězství na další soutěži zařazené do seriálu mistrovství světa. Na svého defacto jediného rivala, Marcuse Grönholma, už má více než čtyřicetivteřinový náskok.

Přes noc se na tratě v okolí Algarve snesl déšť, který proměnil dopolední rychlostní zkoušky v bahnivou lázeň. Na to doplatila řada pilotů špatnou volbou pneumatik, mezi které lze počítat třeba Gigi Galliho či našeho Jana Kopeckého, které na prvním testu porazil jinak výborně jedoucí Bruno Magalhaes s Peugeotem 207 S2000.

Na samotné špici se však oproti včerejšu mnoho nezměnilo. Po první část dne se opakoval jasný vzorec - Marcus Grönholm vždy začal nejrychleji, v průběhu rychlostní zkoušky však Sébastien Loeb postupně zrychloval a v závěru finského pilota o několik vteřinek předstihl. Rozhodující ztráta přišla na předposledním testu přenášeném přímým přenosem portugalskou televizí, na které v té době již frustrovaný Grönholm ztratil po výletu mimo trať patnáct vteřin.

Také souboj o třetí místo mezi Mikko Hirvonenem a Petterem Solbergem začal napínavě a až do desátého testu se přetahovali o vteřinky. Pak však Solberg vinou špatného rozpisu ztratil právě na RZ 10 zatím rozhodujících devět vteřin. Rozdíl třinácti vteřin po druhé etapě však slibuje do té závěrečné zajímavý souboj.

Páté místo si bezpečně drží dvojka Citroënu Dani Sordó, přestože měl na jedenáctém testu kuriózní problém, když nejdřív nemohl na startu zavřít spolujezdcovy dveře, načež se v průběhu zkoušky začaly otevírat jezdcovy, což dělalo na odpoledních již suchých tratích díky prachu velké problémy. Nakonec si s tím poradil a bezpečně udržel pátou příčku, stejně jako šestý Latvala.

O sedmou příčku se svádí napínavý soboj mezi Danielem Carlssonem a Henningem Solbergem, zatím má o sedm vteřinek k dobru norský pilot. Devátý je už s obrovskou ztrátou Gigi Galli, na desáté místo se dokázal přes Mikkelsena probít Manfred Stohl, který si však celý den stěžoval na problémy s diferenciálem.

Privátní souboj o nejrychlejšího z nejpomalejších WRCů zatím svádí nejúspěšněji Armindo Araújo před Matthewem Wilsonem a Garethem MacHalem, který byl dopoledne handicapován nefungujícím intercomem. Dílčí časy v první desítce zajížděl dnes odpoledne Jan Kopecký, přesto lze jeho vystoupení zatím ohodnotit jako neúspěch. Ještě hůře pak dopadl Chris Atkinson, který havaroval 700 m po startu RZ 10 a musel odstoupit.

Odstoupit musel také jinak velice rychle jedoucí Fontes s Fiatem Punto S2000, dokonale ho však zastoupil včerejší smolař Bruno Magalhaes s Peugeotem 207 S2000, který v rámci třídy N4 s přehledem vyhrával jednu zkoušku za druhou a stahoval náskok ostatních. Díky dnešnímu výkonu se dokázal probojovat už na třetí příčku za Patricka Flodina a Ruie Madeiru.

V rámci JRC se stále drží na čele duo Suzuki, i nadále je o čtyřicet vteřin rychlejší Aava před Anderssonem. Třetí místo si bezpečně drží Jozef Béreš, když jeho velký soupeř Michal Kościuszko utopil své Clio S1600 na RZ 9. Opět se nedařilo Patricku Sandellovi, který zajížděl velice průměrné časy, až opět odstoupil kvůli technickým problémům.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist