www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Vodafone Rally de Portugal (JRC)

Portugalská rally: Další šotolinový triumf pro Citroen

1. dubna 2007 • 16:50

Třetí a závěrečnou etapu letošního pátého podniku seriálu mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích dokonale vystihnul latinský termín status quo. Úřadující světový šampion Sébastien Loeb si dnes s naprostým přehledem dokázal pohlídat svůj čtyřicetivteřinový náskok a naprosto zaslouženě přivedl Citroen C4 WRC k druhému letošnímu vítězství na šotolině.

Problémy neměl ani druhý vůz francouzského továrního týmu pilotovaný Dani Sordem, který nakonec skončil pátý. Pokud jde tedy o spolehlivost nové zbraně týmu Citroen na šotolině, z pohledu dalších soutěží MS je to samozřejmě více než dobře, neboť se můžeme těšit na další napínavé souboje v průběhu sezony.

Pro druhou příčku si dnes jel relativně odevzdaně Marcus Grönholm. Ten si byl jasně vědom faktu, že by Loebův skalp mohl získat pouze v případě selhání svého rivala, či jeho techniky, což se ovšem nestalo. Osm bodů však Finovi stačí k udržení průběžného vedení v celkové klasifikaci šampionátu. Spokojenost u Fordu pak podtrhl výsledek třetího Mikko Hirvonena, i když tento mladík měl před náročnou portugalskou soutěží možná lehce vyšší ambice.

Čtvrtá příčka znamená blýskání na lepší časy pro Pettera Solberga, respektive novou Imprezu WRC. Přesto se však norský rychlík musel ještě v závěru soutěže trochu strachovat o výsledek, když jej potrápily potíže s motorem. I přesto se však zdá, že pokud se inženýrům v Banbury podaří modrý soutěžní speciál patřičně doladit, mohl by Petter v průběhu sezony ještě promluvit do bojů o nejvyšší posty.

O Sordově pátém místě už jsme hovořili výše. O příčku níž skončil Jari-Matti Latvala, který patřil mezi nejpříjemnější překvapení soutěže, když v Portugalsku předvedl velmi vyrovnaný výkon bez podstatnějších chyb a zajížděl velmi kvalitní časy. Sedmý Daniel Carlsson již dnes neměl podobně jako Latvala kam spěchat, nicméně zajistil body nejen pro sebe, ale i pro tým OMV Kronos.

Poslední volný bod byl nakonec obrovskou satisfakcí pro Gianluigi Galliho. Populární Giggi se soutěží tentokrát doslova protrápil a k zisku jednoho mistrovského bodíku jej posunuly technické problémy Henninga Solberga, na jehož Focusu WRC zkolabovala na předposledním testu spojka. Nor tak byl nakonec rád, že se dostal na závěrečnou superspeciálku v Algarve, kde změřil své síly s naším Janem Kopeckým. Tento souboj nakonec skončil remízou a Kopecký byl v cíli soutěže klasifikován na 22. příčce.

Obrovská smůla potkala v závěru soutěže do té doby vedoucího muže kategorie JRC. Estonce Urma Aavu potkal na trati RZ 16 defekt, čímž přišel o svůj náskok, a na následujícím testu jej o 2.7 vteřiny přeskočil jeho týmový kolega P-G Andersson. Závěrečný souboj dvou žlutých Swiftů S1600 na superspeciálce v Algarve již na této situaci nic nezměnil a na rozdíl od Anderssonova nadšení neskrýval Urmo své obrovské zklamání.

S velkým odstupem za výše uvedenou dvojicí si pro bronz mezi juniory dojela slovensko-česká posádka Jozef Béreš – Petr Starý, která již dnes neměla důvod nikam se hnát, neboť čtvrtý Jaan Mölder ztratil v konečném zúčtování na jejich Clio S1600 čtyři minuty.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist