www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Vodafone Rally de Portugal (JRC)

Všechny Fordy penalizovány pěti minutami !

2. dubna 2007 • 00:05

Jak jsme informovali již předevčírem, po páteční etapě portugalské soutěže měly tovární Fordy problémy s technickými komisaři. Dnes po ukončení soutěže padl definitivní a velice zajímavý verdikt - všichni jezdci Fordů včetně obou továrních obdrželi pětiminutovou penalizaci!

Penalizaci do celkové klasifikace Vodafone Ralli de Portugal tak obdrželi Marcus Grönholm, Mikko Hirvonen, Jari-Matti Latvala, Henning Solberg, Matthew Wilson a Gareth MacHale.

A co bylo důvodem? Boční okna u závodních Fordů Focus WRC neodpovídají homologaci! Podle předpisů totiž může být tloušťka každého z bočních oken na voze specifikace WRC nejméně 3,5 milimetru, zatímco u všech Focusů WRC06 se naměřily pouze 3 milimetry.

Za tento prohřešek udělili sportovní komisaři zmíněné penalizacie i 'důtku' soutěžícím, kteří startovali se zmiňovanou specifikací vozu.

Zasednání sportovních komisařů se zúčastnili všichni dotčení jezdci kromě Garetha MacHala. Přítomni byli rovněž za tým Ford manažer John Millington, technický šéf M-Sportu Christian Loriaux a šéf Ford Teamu RS Jost Capito. Zástupci Fordu v souvislosti se zjištěnou skutečností uvedli, že neodpovídající díly, které se vyrábějí z polykarbonátu, jsou dílem renomované společnosti, která tato okna produkuje bez jakýchkoliv dosavadních problémů již řadu let. Rozhodnutí technických a sportovních komisařů akceptovali a zároveň přiznali, že udělali chybu, když tloušťku oken před instalací do vozů nezkontrolovali.

Dle zástupců postižené značky tento prohřešek nemohl posádkám s Focusy WRC06 přinést žádné výhody v podobě lepších časů, na čemž se shodli i zástupci sportovních komisařů. Obdržená pětiminutová penalizace je podle zástupců FIA udělena jen za samotné porušení předpisů, které bylo zcela jasně prokázáno.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist