www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Rally de Sierra de Lanzarote

Solá a Lemes ovládli Lanzarote

19. dubna 2007 • 05:00

Dvojzávodem na kanárském ostrově Lanzarote pokračovalo španělské šotolinové mistrovství. Formát, kdy byla zvlášť hodnocena sobotní a nedělní etapa, je v letošním šampionátu Pyrenejského poloostrova ojedinělý.

Sobotní etapa původně patřila třem jezdcům – o medailové pozice si to rozdávali Xevi Pons, Dani Solá a Samuel Lemes. Všichni startovali s vozy Mitsubishi. Tito tři piloti se zpočátku bili o přední pozice, avšak později Lemes na rychlostní zkoušce vykroužil hodiny a připravil se tak o možnost bojovat o vítězství v první části soutěže. Na RZ 5 udělal pro změnu chybu Solá a všechno naznačovalo, že si pro vítězství z prvního dne dojede Pons. Naneštěstí však problémy s převodovkou u vozu loňské dvojky týmu Kronos Citroën zastavily jezdcovo snažení a z vítězství v první části rally se nakonec těšil Dani Solá.

Ze znalosti místních tratí těžil Lemes jedoucí se starší „evo šestkou“, který sobotní část zakončil na druhém místě. Neméně zajímavá bitva se odehrávala i na dalších pozicích. Lemesův mladší bratr Yeray byl před koncem první etapy na celkovém třetím místě, avšak na poslední rychlostní zkoušce jej Joan Vinyes odsunul na „bramborovou“ pozici. Pro Vinyese to byl velký úspěch, jelikož jej z počátku trápily problémy s intercoolerem, i přesto se však dokázal prosadit na špici tabulky.

Jedním ze zásadních momentů nedělní etapy bylo nenastoupení Xeviho Ponse do druhého dějství ostrovní rally. Technické problémy jeho vozu byly tak závažného rázu, že jezdec i celý tým předčasně odcestovali domů. Boj o další vítězství se tak zúžil pouze na Solu a Lemese, které však adekvátně doplnil účastník dakarského maratónu Nani Roma. Ten zajížděl velice slušné časy i během první etapy, kterou však kvůli technickým potíží nedokončil.

Roma dokonce druhou etapu dlouho vedl, nakonec jej však pokořil domácí Lemes. Místní jezdec tak zažil comeback z říše snů, jelikož v soutěžním voze neseděl více než osm měsíců a svou obnovenou premiéru za volantem rovnou oslavil vítězstvím. Jeho poslední triumfem bylo vítězství na Rally Madrid v roce 2005.

Solá se nakonec spokojil s druhou příčkou a znamenalo to pro něj další medailové umístění v rámci letošního španělského šotolinového mistrovství. Jak už bylo naznačeno, prvenství si odvezl překvapivý vítěz Samuel Lemes, jako třetí dokončil Nani Roma, který jasně naznačil své schopnosti na šotolině.

Výsledky Rally de Sierra de Lanzarote 2007

Sobota

1. Dani Solà-Oscar Sánchez (Mitsubishi Lancer Evo IX) 39.9,5

2. Samuel Lemes-Jonathan Lemes (Mitsubishi Lancer Evo VI) +13,6

3. Joan Vinyes-Jordi Mercader (Subaru Impreza STi) +40,5

4. Yeray Lemes-Rogelio Peñate (Mitsubishi Lancer Evo VI) +58,0

5. Xevi Pons-Guifré Pujol (Subaru Impreza STi) +2.4,9

Neděle

1. Samuel Lemes-Jonathan Lemes (Mitsubishi Lancer Evo VI) 39.0,4

2. Dani Solà-Oscar Sánchez (Mitsubishi Lancer Evo IX) +15,5

3. Nani Roma-Lucas Cruz (Mitsubishi Lancer Evo IX) +23,6

4. Joan Vinyes-Jordi Mercader (Subaru Impreza STi) +46,3

5. Alex Villanueva-Arielle Tramont (Mitsubishi Lancer Evo VII) +51,8

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist