www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME+IRC 07 - Mille Miglia (ME)

Na Mille kralovali domácí, Evropu vyhrál Iliev

27. dubna 2007 • 13:00

Tradičním zahajovacím podnikem evropského šampionátu byla Rally Mille Miglia. A stejně jako v minulých ročnících opanovali čelo absolutní klasifikace domácí piloti, přičemž jezdci ze zahraničí neměli téměř žádnou šanci na úspěch.

Úspěch právě na domácím podniku v minulosti nastartoval Renata Travagliu či Lucu Pedersoliho k pravidelnější účasti v evropském šampionátu. Pro letošní rok se FIA rozhodla pro razantnější změnu, kdy můžou bodovat pouze jezdci do šampionátu řádně přihlášení. Tento zajímavý krok, který by mohl dopomoci k oživení seriálu, však dorazila de facto zrušením superrally a zavedením bonusového bodování jednotlivých etap, tedy systém, který se jí nepodařilo prosadit pro mistrovství světa.

Na startu soutěže kolem Brescie se sešla kompletní domácí špička i většina z v té době registrovaných dvanácti účastníků mistrovství Evropy, když chyběli pouze George Tanev a na poslední chvíli také Jure Šebalj. Navíc se na vybraných rychlostních zkouškách jel vložený závod vozů GT, který vyhrál Toni Gardemeister s Nissanem 350 Z italské stáje Astra Racing.

Od úvodních kilometrů všem svým soupeřům s přehledem ujížděl tovární jezdec Fiatu Giandomenico Basso a nenechal nikoho na pochybách, kdo bude králem letošní Mille Miglia a zaslouženě zvítězil. Podobně neochvějně si vedl i stříbrný Luca Rossetti, který se s dalším vozem kategorie S2000 probojoval na druhé místo už na třetím testu a udržel se na něm bezpečně až po cílovou metu.

Naopak o bronzovou příčku sváděli tuhý souboj vítěz z Il Ciocca a úřadující italský šampion Paolo Andreucci, Piero Longhi a Andrea Aghini. Zatímco Basso jel bez problémů a Rossetti si problémy s uraženým tlumičem vybral už na shakedownu, ostatní soupeře pronásledovaly problémy. Nejdříve měl problémy Andreucci, kterého zbrdily nevhodně zvolené pneumatiky a hlavně vadnoucí brzdy, druhý den naopak nevyšel oběma jezdcům „továrního“ Subaru, když se přes ně ve finále přehnali i Cantamessa a Dallavilla.

Jiní soupeři však dopadli hůř. Alessandro Perico se konečně dočkal vytouženého Peugeotu 207 S2000, moc se s ním však nesvezl. V pátek odstoupil kvůli problémům s diferenciálem, v sobotu kvůli transmisím. Diferenciál pak vyřadil po 200 metrech druhé zkoušky i Renata Travagliu, který přijel hlavně testovat před IRC.

Zato Evropa nedopadla nijak zázračně. Jezdci odpadali jako houby po dešti a do samotného cíle dojeli pouze dva - Dimitar Iliev a Michal Solowow. Na řadu pak přišly ještě bonusové body za první a druhou etapu, takže výsledná tabulka aktuálního pořadí vypadá alespoň trochu zajímavě.

Přitom ještě na úvodních rychlostních zkouškách to vypadalo na napínavé souboje. Jenže nejdříve odstoupil kvůli diferenicálu Travaglia, posléze se přidali Tomasz Czopik kvůli transmisím, Corrado Fontana urazil tlumič, Simon Jean-Joseph skončil kvůli elektronice, Luca Betti se utrápil s nefunkční Hondou Civic R3, Volkan Isik havaroval, technické problémy vyřadily i Kruma Doncheva. Asi nejkuriózněji odstoupil Antonín Tlusťák, kterému nedal na křižovatce přednost Voyager místního taxikáře ...

Výsledky Rally Mille Miglia

1. Giandomenico Basso-Mitia Dotta (I) Fiat Punto Abarth S2000 3:13:25.4

2. Luca Rossetti-Matteo Chiarcossi (I) Peugeot 207 S2000 +37.9

3. Paolo Andreucci-Anna Andreussi (I) Mitsubishi Lancer Evo IX +1:25.0

4. Luca Cantamessa-Piercarlo Capolongo (I) Mitsubishi Lancer Evo IX +1:34.2

5. Andrea Dallavilla-Tommaso Rocco (I) Mitsubishi Lancer Evo IX +1:43.0

6. Piero Longhi-Maurizio Imerito (I) Subaru Impreza STI +1:52.4

7. Andrea Aghini-Massimiliano Cerrai (I) Subaru Impreza STI +2:58.5

8. Sandro Sottile-Marco Nari (I) Mitsubishi Lancer Evo IX +4:15.3

9. Andrea Perego-Daniele De Luis (I) Mitsubishi Lancer Evo IX +4:28.8

10. Fabio Gianfico-Roberto Tolino (I) Mitsubishi Lancer Evo IX +6:44.9

11. Dimitar Iliev-Yanaki Yanakiev (BG) Mitsubishi Lancer Evo IX +7:30.1

19. Michal Solowow-Maciej Baran (PL) Fiat Punto Abarth S2000 +12:41.5

Veškeré informace k Rally Mille Miglia naleznete ZDE.

Průběžné pořadí ME

Výsledky

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist