www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Oregon Trail Rally

Oregon Trail Rally: prvenství putuje do Austrálie

1. května 2007 • 03:00

Australan Andrew Pinker si předminulý víkend připsal své první vítězství v Mistrovství USA, když vyhrál Oregon Trail Rally, deštěm zmáčenou a technickými zkouškami obdařenou třídenní soutěž ve státě Oregon na západním pobřeží Spojených států.

Rozhodujícím momentem Pinkera a jeho spolujezdce Patricka Walshe byl počátek druhé etapy rally, když přeskočili jezdce Subaru Rally Teamu USA, Kena Blocka. Od té doby se vedoucí pozice již nepustili a zaslouženě si dojeli pro vítězství. Australan těžil zejména ze svého jezdeckého stylu, který šel velice dobře dohromady s technickým charakterem zkoušek rozprostřených v pohoří Coast Mountain. Pinkerův kolega z týmu Syms, Tanner Foust, ztratil hodně času kvůli prasklé pneumatice závěru druhého dne, i tak se však dokázal udržet v boji o přední pozice a nakonec dojel jako třetí.

Celá rally začala páteční speciálkou na okruhu Portland International Raceway, kterou absolvovalo startovní pole čítající 76 posádek. Cíl rally však spatřilo pouze 44 dvojic a první, kdo se se soutěží musel rozloučit, byl Andrew Comrie-Picard, jehož Mitsubishi Lancer Evo IX - jeden z nemnoha vozů této značky v poli - postihly technické problémy ještě před samotným startem. Tým se ale nechtěl vzdát jen tak a tak společně alespoň přetlačili vůz za velkých ovací diváků přes startovní rampu. „Nejel jsem přes celé státy, abych tu ani neodstartoval,“ řekl s nadsázkou Comrie-Picard.

Jako další se poroučel jeden z favoritů, druhý jezdec týmu Subaru USA a motokrosová hvězda Travis Pastrana. Ani šest úvodních kilometrů nevydržel motor jeho Imprezy... Další oběti oregonské soutěže již byly kořistí patnácti regulérních lesních rychlostních zkoušek, kvůli haváriím či technickým problémům museli odstoupit například Ramana Lagemann, černý kůň rally Pat Richard nebo Matt Johnson.

Oregon Trail Rally byla také úvodním podnikem třídílné série MaxAttack! Triple Crown Rally series, jež je určena pro jezdce a týmy provozující vozy s jednou poháněnou nápravou. Pro vítěze tohoto seriálu je určena tučná finanční prémie osmi tisíc dolarů a nejblíž k ní zatím má vítěz oregonské rally Andrew Havas, který na tuto soutěž vyjel s obstarožní Hondou Civic z roku 1988. Inu, Amerika...

Rally America National Championship 2007 pokračuje za necelé tři týdny, kdy se ve státě Washington pojede někdejší součást Mistrovství světa, Olympus Rally.

[B]Výsledky Oregon Trail Rally 2007

1. Andrew Pinker-Patrick Walsh (AUS) Subaru Impreza STI 2:00:32.8

2. Ken Block-Alessandro Gelsomino (USA/I) Subaru Impreza WRX STI +0:46.1

3. Tanner Foust-Christine Beavis (USA) Subaru Impreza STI +01:04.5

4. Paul Choiniere-Jeffrey Becker (USA) Hyundai Tiburon +07:18.7

5. Matthew Iorio-Ole Holter (USA) Subaru Impreza WRX +07:39.8

6. Wyeth Gubelmann-Nathalie Richard (USA) Subaru Impreza WRX STI +07:58.0

7. Stephan Verdier-Scott Crouch (USA) Subaru Impreza WRX +09:23.1

8. Norm LeBlanc-Keith Morison (USA) Subaru Impreza WRX +11:21.1

9. Patrick Moro-Mike Rossey (USA) Subaru Impreza WRX +13:16.5

10. Jamie Thomas-Matthew Gauger (USA) Subaru Impreza WRX Wagon +13:59.0

Veškeré informace k Oregon Trail Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist