www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. dubna 2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME+IRC 07 - Rally Turkey (ME+IRC)

Turecko muselo opustit okruh kvůli Ecclestoneovi?

9. května 2007 • 14:00

Fiat Rally, turecké zastavení v kalendáři mistrovství Evropy i Intercontinental Rally Challenge, se honosila skvělým zázemím ředitelství a servisní zóny na istanbulském závodním okruhu, na kterém se měla odehrát i superspeciální zkouška.

Na poslední chvíli je vše jinak. Tři týdny před soutěží byli pořadatelé nuceni vše změnit a prostředí okruhu opustit. „Kvůli změnám, které se udály v Istanbul parku jsme nuceni tento areál kompletně opustit. Stalo se tak pouhé tři týdny před soutěží, takže na hledání náhradních prostor bylo extrémně málo času, ale nakonec se to podařilo,“ řekl Metin Ceker, ředitel Fiat Rally.

Tímto náhradním prostorem bude přístaviště Pendik ležící cca 20 km od Istanbul parku. Ředitelství bude umístěno v Bulent Ecevit Kartal Cultural Centre, servisní zóna v Pendik Bazaar Area přímo v přístavišti. Superspeciální zkouška se pak pojede na asfaltovém parkovišti nedaleko servisní zóny. Všechny ostatní zkoušky pak zůstaly nezměněny.

Co je ale mnohem zajímavější je důvod, proč musela Fiat Rally ´istanbulskou chloubu´ opustit. Majitelem okruhu se totiž pro nejbližší období stala společnost IPO (Istanbul Park Organizasyon), jejímž většinovým vlastníkem je společnost Formula One Administration Ltd., tedy firma Bernieho Eccelstona.

„Je to nejlepší okruh na světě. Jsem rád, že jsme se rozhodli investovat právě do této části světa, protože dříve či později odezní problémy spojované s touto oblastí a Turecko se stane výkladní skříní světa. I proto chceme v Turecku rozvíjet formuli 1,“ prozradil Ecclestone, jehož společnost si Istanbul park pronajala na patnáct let za 130 milionů euro.

A ihned po podpisu smlouvy se začaly dít věci. Jako první byla ze seznamu podniků ve zdejším areálu vyřazena Fiat Rally, nyní se jedná o ukončení smlouvy mezi tureckou federací, FIM a Dornou o ukončení spolupráce v rámci nejprestižnějšího seriálu silničních motocyklů, MotoGP.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
09.05.2007 19:54
Runy
Bernie by měl jít do prd...
toplist