www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rally Argentina (PCWRC)

Dvojnásobné stupně vítězů pro BP-Ford v Argentině

10. května 2007 • 01:00

Tým BP-Ford si po Argentinské rally upevnil vedoucí pozici v šampionátu značek mistrovství světa v rally. Obě jeho posádky vystoupaly v cíli jihoamerického podniku na stupně vítězů. Marcus Grönholm a Timo Rautiainen dojeli s Focusem RS WRC jako druzí, Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen skončili se stejným vozem třetí. Tento výsledek zajišťuje úřadujícímu mistru světa devítibodový náskok v čele hodnocení značek, Grönholm a Hirvonen zůstávají druhý respektive třetí v šampionátu jezdců.

Většina rychlostních zkoušek úvodní etapy Argentinské rally byla zrušena, protože někteří z jezdců zůstali uvězněni na letišti v Buenos Aires, asi 700 kilometrů jižně od základny soutěže v Carlos Paz. Organizátoři proto přidali jednu rychlostní zkoušku do programu závěrečné etapy, aby zajistili pravidly vyžadovanou minimálně dvoutřetinovou vzdálenost původní délky soutěže, potřebnou pro udělování plného počtu bodů. Posádky tak nakonec absolvovaly celkem 246,36 měřených kilometrů, z nichž většina vedla charakteristickými argentinskými planinami.

Třetí etapa zavedla jezdce a jejich vozy na kamenité a zatáčkovité cesty pohoří Traslasierra, kde na ně čekaly záludné úseky Giulio Césare a El Cóndor. Po nich následoval závěrečný průjezd diváckou rychlostní zkouškou na stadionu v Cordobě. Noční bouřka s průtrží mračen zaplavila celou servisní zónu a způsobila značné poškození některých částí výbavy továrního týmu. Počasí se projevilo i na stavu dvou z nejnáročnějších rychlostních zkoušek celého šampionátu. Cesty, dosahující nadmořské výšky až 2195 metrů byly velmi zablácené a nad úsekem El Condor se vznášela hustá mlha.

Grönholm ráno odstartoval ze druhého místa a na vedoucího Loeba ztrácel tou dobou pouhých 19,2 sekundy. Devětatřicetiletý Fin dal do úvodní rychlostní zkoušky všechny své síly, ale po nárazu na kámen ztratil osm sekund. Nezbylo mu než akceptovat, že druhé místo je lepší, než riskování a případná ztráta pozice ve snaze dohnat Loeba. Na následujících úsecích proto zvolnil a do cíle dojel 36,7 sekundy za Francouzem.

„Ráno jsem vyrazil naplno, ale neměl jsem moc dobrý pocit,“ říká. „Jel jsem příliš zeširoka a v jednom místě jsem zadkem auta narazil do nějakého balvanu. Obával jsem se, že něco není v pořádku, protože pak bylo těžké udržet auto na trati. Na Loeba jsem ztratil osm sekund a bylo mi jasné, že je po boji. Pak jsem ještě vyjel trochu mimo trať na následující erzetě, ale později už jsem neměl žádné problémy.“

„Je škoda, že byla zrušena první etapa. Byla to taková divná rally. Jsem zklamaný, že jsem s Loebem nesváděl těsnější souboj, ale druhé a třetí místo znamená pro Ford zvětšení náskoku v hodnocení značek,“ dodává Marcus.

Hirvonenovi patřilo na startu do třetí etapy třetí místo. Za normálních okolností nemohl dostihnout jezdce před sebou a ani nemohl být ohrožen jezdci ze zadních pozic. Šestadvacetiletý Fin proto nikam nespěchal a mířil do cíle pro své letošní čtvrté umístění na stupních vítězů.

„Ráno byla taková mlha, že místy bylo vidět pouze na nějakých dvacet metrů,“ říká. „Byly to opravdu zrádné úseky, ale takový je charakter této soutěže. S občasnými mlhami a špatným počasím se tu musí počítat. Auto bylo perfektní, ale z celého víkendu jsem trochu zklamaný, i když se šesti body a stupni vítězů bych si moc stěžovat neměl. Asi v tom sehrála svou roli moje nezkušenost s místními tratěmi, protože při opakovaných průjezdech jsem byl o hodně rychlejší.“

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson byl s výkonem svých svěřenců spokojený. „Marcus i Seb jeli každý svou vlastní soutěž a zdá se, že v současnosti je Marcus jediným jezdcem, který může Sebovi konkurovat. Zvýšili jsme svůj náskok před Citroenem a díky Focusům RS týmu Stobart VK M-Sport jsme sebrali další body našim soupeřům,“ říká.

Ředitel Ford TeamRS Jost Capito dodává: „Z pěti prvních vozů v cíli byly čtyři Focusy RS WRC, což dokazuje sílu a spolehlivost tohoto vozu. V obou šampionátech je situace i nadále velmi těsná. Musíme pokračovat v tvrdé práci a pokusit se dostat Marcuse zpátky do čela tabulky jezdců.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist