www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME+IRC 07 - Rally Turkey (ME+IRC)

Rally pod mešitami začala

11. května 2007 • 22:50

Poněkud komplikovaně, ale přes všechny obtíže nakonec zdárně, dnes odstartovala v turecké megapoli Istanbulu druhá soutěž letošního mistrovství Evropy jezdců a zároveň i nového seriálu IRC, FIAT Rally 2007. Na její start se postavila také česká posádka Antonín Tlusťák – Vlastimil Dědic.

Po dopolední technické přejímce, kterou neprošlo pouze Mitsubishi Maďara Szabóa kvůli stavu vozu neodpovídajícímu homologaci, se soutěžní vozy přepravily buď po vlastní ose, nebo na vozících do od servisní zóny třicet kilometrů vzdáleného přístavu Harem, kde se nalodily na trajekt a z asijské části Istanbulu se přepravily do Evropy. V přístavu panoval totální chaos, a tak celý náš konvoj vyrazil s půlhodinovým zpožděním.

Vylodění v evropské části proběhlo naštěstí v naprosté v pohodě, i když v notném spěchu, a poté následoval start pod známou Modrou mešitou, jednou z největších dominant Istanbulu. Poté se soutěžní vozy po slavnostním startu přesunuly trajektem a po dálnici opět zpět do servisní zóny v Pendiku, aby zhruba po hodině a půl odstartovaly na zahajovací superspeciální test.

Superspeciálka se nakonec odehrávala na autobusovém parkovišti mezi ostrůvky, v sousedství servisní zóny. Na šotolinových pneumatikách se na asfaltové kličkovačce nejvíce dařilo španělským Peugeotům 207 S2000 Ojedy a Vouilloze, přičemž druhý jmenovaný předvedl velmi agresivní jízdu, kterou diváci ocenili bouřlivým aplausem a její hlavní aktér lehce potlučeným vozem o betonovou bariéru.

O rozruch se postaral také Polák Michal Solowow, startující zde s Mitsubishi Lancer. Ten si z dnešní superspeciálky odvezl do uzavřeného parkoviště lehce potlučenou záď svého modrobílého soutěžního speciálu, ale jinak mohl být celkem spokojen. Ostudu určitě neudělal ani Antonín Tlusťák se Saxem Kit Car, který byl nejrychlejší ve své třídě. Tlusťák na tento test obul na přední kola ojeté šotolinové pneumatiky, ale na trati to znát nebylo.

Opravdové závodění nicméně začíná zítra ráno po sedmé hodině místního času. Na soutěžící čeká zítra konečně normální závodění na rychlostních zkouškách, na které se již posádky po dnešním úmorném a nic neznamenajícím dni, opravdu těší, což nám potvrdili také Nicolas Vouilloz, Marco Cavigioli či Luca Beti.

Zítra, tj. v sobotu 12. května se jede deset šotolinových rychlostních testů. Uvidíme tedy, kdo má nejlépe nastavený vůz, bude mít nejvíce štěstí a bude tak útočit na celkové prvenství.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ, Istanbul
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist