www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Škoda Rally Bratislava

První etapu Škoda Rally vyhrál Pech na mitsubishi

3. června 2007 • 11:00

Vítězem sobotní úvodní etapy Škoda Rally se stala česká posádka Václav Pech, Petr Uhel na voze Mitsubishi Lancer EVO IX. Třicetiletý plzeňský jezdec se usadil v čele startovního pole od úvodní rychlostní zkoušky. Na druhém místě je posádka ve složení Jozef Béreš jr., Petr Starý (Renault Clio S1600), která na vedoucího Pecha ztrácí 8,4 sekundy. Na třetí místo se dostala mocným finišem v závěru dne dvojice Igor Drotár, Vlado Bánoci (Škoda Octavia WRC) se ztrátou 28,4 sekundy.

Do třetího podniku TEMPUS RALLY 2007 Majstrovstvá Slovenskej republiky odstartovalo celkem 35 posádek z pěti evropských států. Od úvodních kilometrů se rozpoutal tuhý boj mezi trojicí jezdců Pech, Béreš jr. a Drotár. Uvedená trojice jezdců se seřadila na 1.RZ, což byl městský okruh v Bratislavě do necelé sekundy. První průjezd obávaným úsekem Krkavec vyšel nejlépe Bérešovi, slovenský jezdec TEMPUS STYLLEX se probojoval do čela, zatímco Drotár zde ztratil drahocenné sekundy. Pech se vrátil do čela v klikatých cestách ve vinicích u Pezinka a své vedení již v průběhu úvodní etapy nepustil. Své sehrála i dobrá volba pneumatik, neboť trať v závěru sobotního dne zkrápěl déšť.

„Obuli jsme mokré pneumatiky, což se ukázalo jako správné řešení. Co jsme ztratili na městském okruhu, jsme získali v lese. Všechno je v pořádku, jsme spokojeni,“ uvedl Václav Pech ve večerním servisu. Kartami na předních příčkách rovněž míchal úřadující slovenský mistr, polský pilot Grzegorz Grzyb na voze Suzuki Swift S1600 z dílen JM Engineering. V polovině první etapy se propracoval na třetí příčku, nicméně poté neodolal tlaku Drotára a Gavláka (Mitsubishi Lancer EVO IX).

Právě Gavlák měl na městském okruhu štěstí, neboť poškodil o jeden z obrubníků nápravu, nicméně bez větší časové ztráty pokračoval dále. Gavlák velmi dobrý výkon korunoval čtvrtým místem po první etapě. V hodnocení třídy A6 vede Béreš před Grzybem, na třetím místě je český jezdec Antonín Tlusťák (Suzuki Ignis S1600).

Škoda Rally pokračuje v neděli 3. června druhou etapou, která startuje v 8 hodin, v itineráři najdeme dalších 6 rychlostních zkoušek na úsecích Incheba, Baba a Limbach. Cíl rally je naplánován v prostorech výstaviště Incheba v 15:30 hodin, kde zároveň proběhne vyhlášení výsledků a odevzdání cen.

Hlasy jezdců po první etapě:

Václav Pech (Mitsubishi Lancer Evo IX, štartovné číslo 1):

„Obuli sme mokré pneumatiky a urobili sme dobre. Čo sme stratili na okruhu v meste, sme získali v lese. Všetko je v poriadku, zajtra pokračujeme.“

Jozef Béreš jr. (Renault Clio Super 1600, štartovné číslo 2):

„Začali sme okruh na slickoch, v lese som sa rozhodol prezúvať, ale veľmi to nepomohlo, Auto nemalo trakciu, hrabalo aj na štvorke a patke.“

Igor Drotár (Škoda Octavia WRC, štartovné číslo 3):

„Povedali sme si, že teraz naozaj zatiahneme. Zozačiatku to vychádzalo, ale potom som v úzkom lese dostal hodiny. Dozadu, dopredu, dozadu, dopredu a dostal som od Pecha nekonečných 30 sekúnd. Doplatil som na pažravosť po dobrom výsledku, a to sa v rely nerobí.“

Grzegorz Grzyb (Suzuki Swift Super 1600, štartovné číslo 7):

„Robili sme zlé časy. Mali sme problém s autom. Opravili sme to. Už to je v poriadku, zajtra zrýchlime.“

Jaroslav Starý (Renault Clio Sport R3, štartovné číslo 8):

„Išli sme hádam jediní na slickoch. Okruh dobre, ale potom veľmi zle. Auto funguje, všetko je v poriadku.“

Průběžné pořadí po 1. etapě:

1. Pech, Uhel (CZ, Mitsubishi Lancer EVO IX) 25:38,7 min

2. Béreš jr., Starý (SK/CZ, Renault Clio S1600) + 8,4 s

3. Drotár, Bánoci (SK, Škoda Octavia WRC) + 28,4 s

4. Gavlák, Hůlka (SK/CZ, Mitsubishi Lancer EVO IX) + 33,4 s

5. Grzyb, Hundla (PL, Suzuki Swift S1600) + 43,6 s

6. Jandík, Chrastecký (CZ, Mitsubishi Lancer EVO IX) + 57,9 s

7. Běhálek, Černohorský (CZ, Subaru Impreza STi) + 1:06,5 min

8. Tlusťák, Volf (CZ, Suzuki Ignis S1600) + 1:20,7 min

9. Mikuláštík, Baran (CZ/SK, Subaru Impreza STi) + 1:31,6 min

10.Béreš, Bernáth (SK, Mitsubishi Lancer EVO III) + 1:37,6 min

Roman Ordelt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist