www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME+IRC 07 - Ypres Rally (ME + IRC)

Jean-Joseph věří v solidní výsledek

18. června 2007 • 12:55

Po epizodním a ve finále neúspěšném startu na šotolinovém Rajdu Polském s vozem C2 R2 čeká francouzskou dvojici Simon Jean-Joseph - Jack Boyere při dalším souboji o evropské návrat do kokpitu jejich osvědčeného Citroenu C2 S1600. Asfaltová Ypres Westhoek Rally, která startuje již tento pátek, bude náročnou prověrkou schopností posádky i techniky v silné konkurenci vozů kategorie Super 2000.

Soutěž v okolí belgických Yper se započítává nejen do šampionátu starého kontinentu, ale rovněž do Intercontinental Rally Challenge. Pořadatelé se tak mohou pyšnit letos dosud nevídanou startovní listinou. Tradiční otázkou pak bude, jak se dokáže řada posádek vyrovnat s nástrahami devítky rozdílných úseků, vedoucích po specifických asfaltových silničkách, nacházejících se v blízkosti belgicko-francouzských hranic.

Na domácí půdě se tak ocitne Yves Matton, manažer sportovního oddělení Citroen Sportu. „Ypres je opravdu od ostatních soutěží mistrovství Evropy hodně odlišná. Zkoušky zahrnují množství odbočení a jsou neuvěřitelně rychlé, ačkoliv tratě jsou úzké a lemované hlubokými příkopy, které číhají na přemotivované jezdce. Dalším důležitým faktorem je neustálá změna přilnavosti podkladu, zvláště pak za mokra. Zkušenost je zde rozhodujícím faktorem a pouze několik jezdců se zde v minulosti dokázalo při premiéře prosadit mezi prvních pět. Několik opakovaných startů je v tomto případě nutností,“ říká Belgičan.

Samotný Simon Jean-Joseph má s Ypres Westhoek Rally již své zkušenosti z předchozích dvou startů a tak bude mít možnost letos využít svých dosavadních poznatků a zúročit je v solidní výsledek. „Tempo na této soutěži je opravdu velké. Pomalu nemáte ani čas se pořádně nadechnout a v sobotu absolvujete téměř 200 kilometrů rychlostních testů. Je to opravdu těžká rally a pro specialisty. Nikdy přesně nevíte, jak moc to bude klouzat, což se může za mokra stát opravdovou noční můrou,“ říká rodák z Martiniku.

„Domácí jezdci přesně ví, kde si mohou dovolit zkrátit zatáčku, aby přitom neztratili rychlost a neriskovali navíc defekt. S Citroenem C2 Super 1600 se čím dál víc sžívám, ale opět budeme čelit tuhé přesile ze strany čtyřkolek. Přesto si myslím, že máme v rukou pár trumfů a z Yper odjedeme se špičkovým výsledkem,“ uzavřel svá očekávání před soutěží Simon-Jean Joseph, který v Belgii skončil v roce 2004 na 2. místě a o rok později byl sedmý absolutně.

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist