www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 07 - Barum Rally Zlín (ME + IRC)

Barum Rally Zlín odhaluje svou trať

19. června 2007 • 15:30

Již jen pouhé dva měsíce zbývají do startu nejvýznamnější soutěže na našem území, Barum Rally Zlín. Dnes máte poprvé oficiálně možnost seznámit se s tratěmi i samotným programem soutěže, které zlínští pořadatelé pro soutěžící i jistě početné zástupy fanoušků připravili.

Letošní ročník Barum Rally Zlín je stejně jako v minulých letech zařazen do MMČR a mistrovství Evropy. Poprvé je však zařazen do Intercontinental Rally Challenge, nového seriálu určeného především vozům kategorie S2000, který se dere na výsluní i díky vydatné podpoře satelitní televizní stanice Eurosport. Tento fakt přiláká do Zlína řadu špičkových zahraničních posádek s atraktivní technikou.

Zájemci o start na zlínské soutěži by si měli výrazně poznačit datum 1. srpna, na které byla stanovena uzávěrka přihlášek. Z nich bude sestaven seznam přihlášených posádek, jenž by měl být publikován 16. srpna. Samotná soutěž však začne až ve středu 22. srpna ráno, kdy budou zahájeny seznamovací jízdy. Ty budou probíhat standardním způsobem během středy a čtvrtka. Startovní pole bude rozděleno na poloviny, přičemž každá bude mít svůj rozvrh.

Pro fanoušky bude prvním důležitým bodem v harmonogramu čtvrteční odpoledne, kdy bude probíhat shakedown. Po loňském ročníku se opět mění místo, tentokráte se pojede po části bývalé rychlostní zkoušky Komárov, servisní zóna pak bude na parkovišti před hypermarketem Tesco. Vzhledem k tomu, že letos je i dle zvláštních ustanovení ZAKÁZÁNO testovat závodní vozy týden před soutěží, dá se očekávat, že relativně bezpečného shakedownu využije řada posádek.

Ve čtvrtek večer bude následovat také plombování některých vozů a hlavně slavnostní představení posádek přímo v centru Zlína. Páteční dopoledne bude opět ve znamení administrativní a technické přejímky, která se letos přesouvá z Náměstí míru na parkoviště pod obchodním domem Prior. Na stejném místě pak od 17:00 odpoledne proběhne slavnostní start.

Na pátek je naplánovaná jediná rychlostní zkouška, tradiční superspeciálka ve Zlíně. Její start se chystá na devátou hodinu večerní a stejně jako v minulých ročnících se pojede v opačném pořadí, tedy od nejvyšších startovních čísel k nejnižším. Zkouška dozná oproti loňsku kosmetických změn, její délka pak bude prodloužena na 9,36 km, za jejím cílem je pak přidáno uzavřené parkoviště.

Sobotní část soutěže doznala větších změn. Oproti minulým letům přibyl jeden úsek, čtveřice vložek se pojede dvakrát. Systém „2x RZ, servis“ umožňuje divákům shlédnout více průjezdů špičkových posádek. Začínat se bude již skoro tradičně na divácky velmi atraktivní zkoušce ve Slušovicích, která byla oproti loňsku krapet prodloužena. Za ní bude následovat zkouška z nejklasičtějších, legendární Pindula.

Po servisu v Otrokovicích se posádky přesunou více na západ, kde se odehrají souboje na zkouškách Halenkovice a Kudlovice; ty, budou vůbec poprvé v historii zařazeny již do sobotní etapy. Po další návštěvě servisu následuje stejná skladba rychlostních zkoušek.

Razantních změn doznala také nedělní etapa. Na programu bude šest rychlostních zkoušek na třech úsecích. Ráno se bude začínat Zádveřicemi, klasickou rychlostní zkouškou, která se do harmonogramu Barum Rally vrací po několika letech. Následovat bude Janišov, velice náročný test nedaleko Vsetína, jenž bude částečně využívat úseků z v minulosti legendární zkoušky Semetín-Hošťálková.

Třetí do této sestavy bude nejdelší rychlostní zkouška celé soutěže nesoucí název Troják. Oproti loňskému ročníku je pozměněn úvod tohoto testu, kdy se namísto Rajnochovického údolí bude startovat v Hošťálkové. Náročná nedělní etapa tak určitě nebude jen na dojetí a sedmadvacet kilometrů velenáročného Trojáku bude slibovat dramata až do posledních kilometrů.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
26.07.2007 16:08
Pluto - moderátor
Historici nakonec letos nepojedou. Bude jen klasická Historic show, stejně jako v minulých dvou letech.
12.07.2007 18:31
Quido
tak jsem slyšel, že pojedou i historici!? Nevíte co je na tom pravdy?
20.06.2007 07:05
ajaj
4 Karbonyl a Pluto: Díky za vysvětlení a upřesnění ;-)
19.06.2007 18:37
Sabotage
Ten Janišov zní zajímavě, ale nedokážu si představit, kudy se pojede. Mate mě, že tato zkouška bude jen ČÁSTEČNĚ využívat úseků z erzety Semetín-Hošťálková. Původně mě napadlo, že Janišov je obnovená Lhota - Hošťálková, ale podle popisu to tak nevypadá.
19.06.2007 16:30
Karbonyl - moderátor
Ono stačí mít jen lehké povědomí o tom, kde se v kraji vůbec dá testovat ;-) A ne každý Zlíňák, ale každý Valach :-D
19.06.2007 16:24
ajaj
Pluto, každý zlíňák pořadatelem? :-)) Držím palce.
19.06.2007 16:32
Pluto - moderátor
Jde o to, že ve světě je zvykem, že se pro nastavení auta využívá shakedown. Zato u nás si hlavně čeští jezdci jezdí nastavovat auta na normální cesty, což dělá celkem problémy. Mnohdy si to uzavírají svépomocí, nedohodnou se ani s majiteli, ale všechno je pak na pořadatele. Protože se v minulosti začaly tyto stížnosti dost výrazně množit, proto se přistoupilo k tomuto kroku.
19.06.2007 16:11
ajaj
No docela by mě zajímalo, jak se bude sledovat dodržování toho zákazu testování a na jak velkém území ten zákaz platí :-))
19.06.2007 16:18
Pluto - moderátor
Sledovat (a následně i trestat) se bude dostatečně a zákaz platí pro Zlínský kraj.
19.06.2007 15:57
Mara
Na barumku se hodně těším, to bude aspoň podívaná.
toplist