www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 07 - Rally Bohemia

Ducháček: Vítězství bylo na dosah

19. června 2007 • 07:00

Letošní smůla (s výjimkou domácí Rallye Šumava) neopustila posádku kdyňského APM-Automotive Rally Teamu Sláva Ducháček – Petr Dufek ani při Rally Bohemia. Po českokrumlovské rally, kde startovali s půjčeným autem a na lepší než čtvrté místo ve třídě A5 nebyla šance, si chtěli spravit chuť právě na ´Bohemce´. Jenže stejně jako na úvodní Jänner rally byla proti technika a tři RZ před koncem soutěže museli odstoupit z prvního místa kvůli prasklé poloose.

„Je to prokletí. Vždyť vloni jsme v celé sezoně neodstoupili vinou technické závady ani jednou. A letos ve čtvrté soutěži už podruhé,“ žehral na osud loňský mistr republiky ve sprintrally, kterému k titulu pomohla společně s jeho jezdeckými schopnostmi právě spolehlivost týmové Škody Felicia Kit Car a dobrá práce mechaniků.

Přitom právě přípravě auta a jeho kompletní repasi věnovala posádka i mechanici před Rally Bohemia obrovské úsilí a velké množství času. Možné komplikace ale hrozily z jiné strany. Sláva odjížděl v úterý večer trénovat do dějiště soutěže nastydlý a s vysokými horečkami. Zdravotní stav se nezlepšil ani do pátečního startu, navíc se k teplotám přidal i otok části obličeje. Kvůli těmto problémům posádka odtrénovala jen na dva průjezdy tratě. Už to byl pro Slávu s Petrem při jejich prvním startu na této rally proti zkušenějším konkurentům určitý handicap.

„Přes to všechno jsem se ale strašně těšil. Hlavně na superspeciálku v Sosnové, kde jsem kdysi závodil v rallycrossu. Myslel jsem, že pojedeme ve dvojici proti Kopelentovi, ale nakonec nás pořadatelé nasadili proti domácímu Mr.Cimbu. O to větší radost jsme měli, že jsme ho dokázali porazit, navíc s nejlepším časem ve třídě. Šlo ale zatím jen o šou pro diváky, hlavní boj měl teprve přijít, ale i tak nás to pořádně nažhavilo na další dva dny,“ popisuje příjemný začátek soutěže kdyňský jezdec.

V noci na sobotu však pořádně zapršelo a to Slávovi s Petrem do karet nehrálo. „Čekali jsme, že bude velké horko a tak jsme nakoupili nové gumy na sucho. A protože jsme měli s sebou málo disků, tak jsme hned ráno museli řešit přezouvání pneumatik. Ale i to jsme zvládli a protože se Slávovi i přes otok pořád ještě vešla hlava do přilby, tak jsme se do toho pustili,“ nyní už se smíchem glosoval sobotní úvod spolujezdec Petr Dufek.

Městskou ´erzetu´ v Mladé Boleslavi posádka APM-Automotive Rally Teamu vyhrála, přestože z ní měl Ducháček, stejně jako řada dalších pilotů, kvůli vysokým obrubníkům u trati trochu obavy. V další RZ už jeli Kdyňané na vytahaném blátě s větším respektem a bylo z toho druhé místo o více než pět vteřin za skvěle jedoucím Bryndou. Museli ale na trati zvládnout i jednu z mála krizových situací během závodu, kdy se jim ve velké rychlosti při prudkém sjezdu mezi stromy jejich felicia ´sekla´ napříč silnicí…

Menší útlum ale zdárně překonali a od RZ4 už byli ve všech sobotních zkouškách nejrychlejší ve třídě. „V předposlední z nich jsme dojeli Kopelenta, který nás hned férově pustil před sebe, za což mu chci poděkovat. I to pomohlo k tomu, že jsme druhý den zakončili na prvním místě ve třídě s náskokem téměř minuty a čtvrt a mohlo se nám tak před nedělí dobře usínat,“ říká Sláva. Mohlo, ale neusínalo… Přetrvávající zdravotní problémy donutily Ducháčka odjet do nemocnice, kde mu lékaři diagnostikovali silný zánět, nasadili antibiotika a důrazně doporučili v neděli už do závodu nenastoupit!

Ducháček se ale vzdát nechtěl. Na nedělní start nastoupil a už se nemohl dočkat dvou průjezdů čtyřicetikilometrových testů ´Navarov´. „Jenže technika měla víc rozumu než já a hned v půlce první nedělní zkoušky řekla stop! Po stoupání krásnými serpentinami praskl kloub na poloose a auto se zastavilo. Byli jsme s Petrem strašně zklamaní, protože jsme měli fantasticky rozjetý závod, vítězství bylo blízko a potřebovali jsme body jako sůl. A taky nás lákal ten Navarov… Místo toho jsme naložili auto na káru a odjeli domů s prázdnou!,“ ještě nyní skřípe zubama Sláva.

S prázdnou se nakonec domů nevraceli, neboť dky systému SuperRally i přes odstoupení obsadili ve třídě sedmé místo. To ale nestačilo. Nejen, že se jim v celkovém pořadí Mistrovství ČR vzdálil vedoucí Kopelent, ale dostal se před ně na druhou příčku vítěz ´Bohemky´Brynda.

„Alespoň jsme si opět ověřili, že máme na to, prát se o prvenství ve třídě. Překvapilo nás, že jsme rychlostky vyhrávali dost v poklidu i přes rezervy v rozpisu. O to větší máme motivaci do dalších soutěží, kde už musíme dojet do cíle. Na ´Bohemce´jsme se dobře svezli a tak bych rád pochválil pořadatele za výběr a přípravu náročných, ale nádherných rychlostních zkoušek. A děkuji všem sponzorům i našim mechanikům, bez kterých by naše účast nebyla možná,“ uzavřel ohlédnutí za soutěží Sláva Ducháček.

Robert Babor
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist