www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME+IRC 07 - Ypres Rally (ME + IRC)

Pieter Tsjoen končí se soutěžní kariérou!

23. června 2007 • 22:10

Belgický šampion Pieter Tsjoen sváděl s Fiatem Punto S2000 na domácí Ypres Westhoek Rally vyrovnané souboje se špičkou Intercontinental Rally Challenge. Krátce po svém odstoupení pouhé tři „erzety“ před cílem kvůli problémům s řazením šokoval všechny fanoušky i odborníky informací, že končí se závodní kariérou.

Třiatřicetiletý rodák z Wortegemu začal soutěžáckou kariéru v roce 1997 jako spolujezdec, velice brzy však přesedl za volant a téměř okamžitě se zařadil do špičky belgického soutěžního pole. V roce 1999 si s mitsubishi poprvé vyzkoušel i soutěž mistrovství světa, ta správná změna přišla o dva roky později, kdy dostal k dispozici Toyotu Corollu WRC, s níž dokázal vybojovat titul mistra Belgie.

To se mu poté podařilo zopakovat ještě několikrát, naposledy v loňském roce, kdy však startoval s novějším Fordem Focus WRC; s ním se představil i na několika soutěžích mistrovství světa. Pro letošní rok měl v plánu všechny asfaltové soutěže IRC, v Belgii však nečekaně oznámil konec kariéry. Necelou půl hodinu po oznámení této informace se nám podařilo udělat s Pieterem Tsjoenem krátký rozhovor.

„Nad tímto rozhodnutím jsem přemýšlel hodně dlouho. Je toho na mě moc, mám dvě malé holčičky, na závodech či testování ztratím spoustu času, do toho se ještě plete byznys. Při všem tomto shonu jsem měl problém najít motivaci. Ypres Westhoek Rally je největší soutěž v Belgii a myslím, že je ideální udělat tečku za mou kariérou jezdce právě tady,“ zdůvodnil své rozhodnutí Tsjoen.

Většinu fanoušků takovéto rozhodnutí překvapuje, obzvláště při vědomí faktu, že nové punto S2000 zakoupil teprve před měsícem a půl. „Mohu ubezpečit všechny fanoušky, že náš Fiat Punto S2000 se na podnicích na Madeiře, Barumce, Sanremu, Valais a v Antibes objeví. Jméno jezdce vám zatím neprozradím, udělá to on sám v nejbližších dnech. Já zůstanu i v týmu nadále zainteresován, již však ne jako jezdec,“ dodal Pieter Tsjoen.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
23.06.2007 23:04
Pluto - moderátor
Je velká pravděpodobnost, že tím zatím utajovaným jezdcem bude Freddy Loix.
toplist