www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME+IRC 07 - Rally Russia (IRC)

Lada 112 S2000 v IRC

28. června 2007 • 10:00

Na dalším podniku seriálu Intercontinental Rally Challenge, červencové Rally Russia, s velkou pravděpodobností uvidíme pětici posádek s vozy kategorie Super 2000. Zatím se jedná pouze o fiaty a peugeoty, zdá se však, že by kontingent atmosférických čtyřkolek mohla posílit i domácí Lada 112 S2000.

Pokud ale vůz skutečně vyrazí na šotolinové tratě v okolí Sankt Petěrburgu, bude to pouze v roli předjezdce. Za volant speciálu z Togliatti by měl usednout tovární jezdec Alexander Nikoněnko. Pro doposud nejmodernější soutěžní „žigul“ by to byla první a doufejme ne poslední konfrontace s konkurencí ze západu.

Lada 112 S2000 byla vůbec prvním vozem specifikace Super 2000 postaveným v Evropě. Bohužel však doplatila na místo, kde se narodila. První kilometry začala sbírat již v zimě na přelomu let 2004 a 2005 a po získání národní homologace se vydala i do skutečné soutěže - při premiéře na Rally Trophy Peno dojela na vynikajícím třetím místě celkově. Jenže po jediném ostrém startu byl vůz údajně pro nedostatek financí v továrním týmu z rychlostních zkoušek stažen a ani nepodstoupil plánovanou proceduru spojenou se získáním mezinárodní homologace. Některé spekulující hlasy dokonce říkají, že byl uklizen na politickou objednávku; každopádně až do dnešních dnů stál pod plachtou na dílně v mateřském závodě v Togliatti.

Teprve budoucnost ukáže, jestli se doposud neveselý osud tohoto soutěžního náčiní podaří zvrátit. Faktem je, že Lada v dnešních dnech představuje výrazně faceliftovaný sériový model 112 pod názvem Priora, se kterým by se konečně chtěla více prosadit i v západní části Evropy. Pokud by se sportovní oddělení rozhodlo lehce překarosovat i speciál Super 2000 a konečně s ním vyrazit i na mezinárodní tratě, mohlo by z něj být poměrné zajímavé marketingové lákadlo.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist