www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Total International Rally

Jihoafrické Volkswageny v plné síle

29. června 2007 • 08:00

Čtyřiapadesátiletý Serge Damseux se díky druhému místu na Total International Rally posunul se do čela tabulky jezdců. Jezdec týmu Castrol Toyota podlehl v těsném souboji vítěznému Janu Habigovi o pouhých dvanáct sekund.

Soutěž měla své centrum v provincii Mpumalanga, konkrétně ve městě Ermelo. Právě tam se už ve čtvrtek odehrála také zahajovací čtyřkilometrová rychlostní zkouška, kterou vyhrál pozdější celkový vítěz Habig. Tato paralelní speciálka se dost tvrdě vymstila Charlu Wilkenovi – po pouhých 150 metrech sjel se svým Subaru Impreza N12B do příkopy, která vůz vymrštila do čtyřnásobného vrutu s přistáním v druhé dráze. Wilken musel být následně odvezen do nemocnice. Stejná nástraha si následně počíhala i na Jona Williamsa ve Volkswagenu Polo S2000. Druhý průjezd touto zkouškou byl poté zrušen.

Skutečné závody začaly ale až v pátek a bylo to neskutečné drama. Po sedmi pátečních vložkách bylo v rozmezí devíti sekund naskládáno hned pět nejrychlejších jezdců. Celému pelotonu velel Habig, za ním následoval Kuun (+7), Damseaux (+7), Fekken (+8) a Lourens. V pozadí stál druhý jezdec týmu Castrol Toyota Johnny Gemmell. V pátek jej trápila převodovka, po její výměně v závěrečném pátečním servisu si však následující ráno postavila hlavu zlobící elektroinstalace.

Na první rychlostní zkoušce druhé etapy se trápila i druhá týmová Toyota, i když ne s tak neblahými následky; Damseuxovi zhasl motor a musel couvat – ztráta činila zhruba dvacet sekund. Do čela se dostal Fekken, který vyhrál dvě RZ, ale na neuvěřitelně dlouhém šedesátikilometrovém testu Jessievale poškodil zavěšení levého předního kola a propadl se za Habiga i Damseuxe. Navíc se při výměně poškozených dílů v servisu zdržel o minutu déle a na jeho kontě tak přistála penalizace.

Total International Rally
1.Jan Habig-Douglas JuddZAVolkswagen Polo Playa S2000N42:39:26
2.Serge Damseaux-Robert PaisleyZAToyota RunX S2000N4+12
3.Hergen Fekken-Pierre ArriesZAVolkswagen Polo Playa S2000N4+31
4.Etienne Lourens-Andre VermeulenZAToyota RunX S2000N4+47
5.Enzo Kuun-Guy HodgsonZAVolkswagen Polo Playa S2000N4+1:17
6.Visser du Plessis-David LewkowiczZASubaru Impreza WRX STI N12N4+9:10
7.Nicolas Ryan-Schalk van HeerdenZASubaru Impreza WRX STI N12BN4+10:35
8.Mark Cronje-Chris BikinZAToyota RunX RSiA7+12:43
9.Lola Verlaque-Megan VerlaqueZASubaru Impreza WRX STI N10N4+15:28
10.Rocky Reyneke-Christo AckermanZASubaru Impreza WRX STI N12N4+15:57

Další informace k Total International Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist