www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 07 - Rallye Český Krumlov

Krumlov včera, dnes a zítra

29. června 2007 • 07:00

S odstupem od prvního květnového víkendu se pomalu chystají pořadatelé z ÚAMK Rallye Český Krumlov a ČK motorsport uzavřít letošní 35. ročník populární Rallye Český Krumlov. V současné době, kromě společenských návštěv s poděkováním obcím, městům, sponzorům a dalším zainteresovaných, zbývá prakticky provedení několika posledních oprav komunikací a dovyřízení škodních událostí, vzniklých během soutěžního týdne na Českokrumlovsku a Českobudějovicku.

Organizační výbor spolu s ředitelstvím soutěže pečlivě vyhodnocuje všechny klady i zápory, které se během 35. ročníku ukázaly. Jako pozitivní se ukázaly obě zásadní novinky v programu Rallye Český Krumlov a to i přesto, že přinesly i nečekané problémy, zapříčiněné právě neznalostí nového.

Přesunutí servisního parkoviště do prostoru Výstaviště České Budějovice přineslo jednoznačně lepší zázemí všem týmům, zvláště co se týká života mechaniků během dlouhé soutěže. Nepotvrdila se obava z provozu soutěžních, doprovodných i servisních automobilů po výstavišti a v jeho těsném sousedství. Samozřejmě, že výstaviště neodstranilo dlouhé přejezdy z rychlostních zkoušek Českokrumlovska, ale pořadatelé doufají, že přednosti ve vybavenosti převýšily negativní stránku delších přejezdů.

Výstaviště také hostilo diváckou superrychlostní zkoušku, která kombinovala rychlé i pomalejší technické úseky. Z pohledu jezdců nebyla kritizována a většina ji brala jako samozřejmost dnešního přiblížení rallye divákům. Přestože šlo o zkoušku městského typu, ukázalo se, že pouze minimálně hrozila možnost poškození kola o obrubník a k defektům nedocházelo. Výhodou byl také okamžitě následující servis, který by případné problémy posádek vyřešil. Zkouška se setkala se zájmem nejen diváků, ale i doprovodných týmů soutěžních posádek, které měly možnost bez zanedbání svých povinností sledovat své svěřence přímo na trati.

Velké úsilí věnovali organizátoři z ÚAMK Rallye Český Krumlov a ČK motorsport předvedení legendárních soutěžních automobilů na tratích Rallye Český Krumlov. Nakonec se díky spolupráci s RallyClubem Sandro Munari a Historic Lancia Rally podařilo dovézt čtveřici italských vozů Lancia, které vzbudily, spolu s dalšími historiky, zaslouženou pozornost soutěžících, diváků i médií. Téměř roční vyjednávání organizátorů českokrumlovské rallye vedoucí k účasti Italů v Českém Krumlově tak otevřelo cestu i pro pořadatele Rally Bohemia, jejíž zástupci již bez problémů a většího úsilí vyjednali původně neplánovanou účast 4 italských Lancií až právě v Českém Krumlově.

Organizační výbor a ředitelstvím na základě letošních zkušeností má nyní před sebou další úkol, současně s dokončením všech činností 35. ročníku, připravit co nejlepší příští ročník. Začíná tedy dlouhý maratón diplomatických jednání ohledně celkového programu, termínu a trasy 36. ročníku jedné z nejpopulárnějších a nejstarších automobilových soutěží u nás. V současné době tedy nejde ani říct, zda se zopakuje okruhová zkouška na výstavišti, či soutěžní automobily opět zavrčí na okraji Římova. Ale fanoušci českokrumlovské rallye si mohou být jisti, že na rok 2008 pořadatelé Rallye Český Krumlov opět připraví jako první u nás nějaké horké novinky a překvapení.

Luboš Šalát
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist