www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME+IRC 07 - Bulgaria Rally (ME)

Preview před Rally Bulgaria

3. července 2007 • 00:30

Již koncem tohoto týdne zaburácejí motory v horském letovisku Borovetz a blízkém okolí u příležitosti již osmatřicátého ročníku Rally Bulgaria. Ta je v letošním roce opět zařazena kromě národního bulharského šampionátu také do seriálu mistrovství Evropy.

Tratě jsou oproti loňskému roku téměř nezměněny, na programu jsou vlastně pouhé čtyři horské úseky o délce 18 až 30 kilometrů, které se pojedou v obou směrech.

Centrem Rally Bulgaria je tradičně jedno z nejvýznamnějších místních zimních rekreačních horských středisek Borovetz ležící v pohoří Rila nedaleko vrcholu Musala s nadmořskou výškou 2925 m.

V pátek večer je po slavnostním startu naplánovaná tradiční tříkilometrová divácká rychlostní zkouška vedoucí po uklouzaném asfaltu úzkých uliček mezi hotely v Borovtzi. V sobotu a neděli pak jezdci absolvují celkem 737 kilometrů, z čehož 282 bude náležet rychlostním zkouškám.

Když se podíváme na startovní pole, největší pozornost je potřeba věnovat Renatu Travagliovi, který bude startovat s Mitsubishi Lancer Evo IX. V Bulharsku dosud vůbec nejel, ale přesto je nutné jej považovat za jednoho z největších favoritů. Na rozdíl od Belgie jsou na trati nachystány opravdové rychlostní zkoušky, kde budou více rozhodovat jezdecké schopnosti.

Dalším z kvalitních zahraničních jezdců bude Simon Jean-Joseph. Startoval zde dvakrát s Renaultem Clio S1600 (2004, 2005), tehdy skončil pokaždé druhý. Tento rok bude startovat s podobným vozem (Citroën C2 S1600), proto i jeho můžeme očekávat výsledkově hodně vysoko.

Volkan Isik zdejší tratě zná moc dobře. Po loňském nepříliš vydařeném vystoupení s Fiatem Punto S1600 tentokráte usedne do modernějšího punta S2000, což by mělo být na zdejších tratích výhodou. Michal Solowow je pravidelný účastník Rally Bulgaria, s tratěmi i atmosférou má rovněž bohaté zkušenosti.

Bulharský mistr pro rok 2006 Dimitar Iliev, který letos jede i evropský šampionát a po belgické soutěži dokonce vede, se na domácí půdě pokusí získat maximum bodů jak v mistrovství Evropy, tak i v mistrovství Bulharska. Navzdory úvahám o startu s vozem S2000 nakonec usedne do svého osvědčeného Mitsubishi Lancer Evo IX.

S dalšími punty S2000 se představí Tomasz Czopik a Corrado Fontana s cílem vybojovat nějaké body do ME. Proti nim se postaví místní borci Krum Donchev, Jasen Popov a Radoslav Kozlekov se svými lancery Evo IX. Zajímavé bude sledovat také letos hodně rychlého Rumena Duneva, který vyměnil obstarožní Pumu za Renault Clio S1600 a je podporován Renaultem Sport. Za zmínku také stojí start mladého Todora Slavova s Renaultem Clio R3.

Z České republiky měli při absenci Antonína Tlusťáka, který ve stejném termínu startuje na Rally Rožňava, startovat alespoň manželé Chvojkovi, kteří si odbyli premiéru za volantem Mitsubishi Lancer Evo IX na Rallysprintu Kopná. Na svůj start z roku 2005 však nakonec nenaváží kvůli rodinným záležitostem.

Novinkou, která se objevila na Rally Bulgaria již vloni, je možnost sledování pohybu aut pomocí GPS na internetu. Ostatní informace k Rally Bulgaria naleznete ZDE.

Plamen Petkov
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist