www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME+IRC 07 - Bulgaria Rally (ME)

Rally Bulgaria je ve své polovině

7. července 2007 • 18:00

Bulharské zastavení letošního mistrovství Evropy má za sebou první etapu. Na posádky bylo připraveno sedm rychlostních zkoušek o celkové délce téměř sto padesáti kilometrů a kdo si zvykl na letošní dominanci vozů kategorie Super 2000, může být poprvé v této sezoně celkem zklamán.

První náznak přinesla už včerejší speciálka v ulicích Borovce, kdy se nejrychlejší fiaty umístily až na konci první desítky. Hodně na tom zapracoval i výběr pneumatik, který se povedl zejména posádkám, které již se specifickým uklouzaným asfaltem v bulharských horách mají již zkušenosti z minulosti.

Po shakedownu optimisticky naladěný Czopik předváděl poněkud mdlé výkony, navíc jej zbrzdil defekt. Podobně na tom byl i Solowow, jenž pravidelně zajížděl časy na konci první desítky. Čest italských speciálů tak zahraňoval alespoň Corrado Fontana, který se během dne celkem pěkně rozjel a dokázal se z dvanáctého místa prokousat až k hranici nejrychlejší pětky.

Po včerejší úvodní zkoušce vedoucí Travaglia si sice již na smýkavý povrch přivykl, navázat na večerní výkon však již nedokázal; mohl za to motor jeho mitsubishi, který nepodával plný výkon. Mechanici Top Runu navíc při opravě v servisu chtě nechtě zdrželi Itala o několik minut, takže na jeho kontě přistála padesátisekundová penalizace. I v dalších „erzetách“ pokračoval někdejší mistr Evropy v nevýrazných výkonech, a tak mu před druhým dnem náleží až deváté místo zatížené téměř dvouminutovou ztrátou.

Heroický výkon naopak podává jezdec z ostrova Martinik, Simon Jean Joseph. Také on je držitelem titulu evropského šampióna, na rozdíl od Travaglii mu však dnes vše vycházelo na sto procent. S Rally Bulgaria má již poměrně bohaté zkušenosti; tato soutěž je zatím jeho nejlépe se vyvíjejícím závodem letošní sezony a Francouz dokazuje, že si s Citroënem C2 S1600 skvěle rozumí. Jeho nejhorším dnešním výsledkem je pátý čas na RZ 6, poslední vložku však projel nejrychleji ze všech. Aktuálně mu patří třetí příčka se ztrátou necelých šesti sekund na druhého Popova.

Mužem číslo jedna je však domácí Dimitar Iliev. Ten vyhrál čtyři ze šesti rychlostních zkoušek a zatím poměrně suverénně vede. Jeho náskok před Jasenem Popovem nyní činí 23,9 sekund. Pokud tedy zítra nezasáhne nějaká vyšší moc v podobě technických problémů či jezdec sám nevyrobí nějakou jezdeckou chybu, měl by si relativně v poklidu dojet pro vítězství.

Rozhodně to však nebude procházka růžovou zahradou. Před posádkami je výzva v podobě jen o pár kilometrů menší porce soutěžních kilometrů, než byla ta dnešní. První rychlostní zkouška druhé etapy, Magistrala I, startuje v 8:36 místního času, do cíle v Borovci by nejrychlejší posádky měly dorazit kolem půl páté odpoledne.

Rally Bulgaria - 1. etapa
1.Dimitar Iliev-Yanaki YanakievBGMitsubishi Lancer Evo IXN41:24:53.0
2.Jasen Popov-Dilian PopovBGMitsubishi Lancer Evo IXN4+23.9
3.Simon Jean-Joseph-Jack BoyereFCitroën C2 S1600A6+29.6
4.Krum Donchev-Stoiko ValchevBGMitsubishi Lancer Evo IXN4+48.3
5.Radoslav Kozlekov-Nikola PopovBGMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:08.7
6.Corrado Fontana-Renzo CasazzaIFiat Punto S2000N4+1:24.9
7.Volkan Isik-Kaan OszenlerTRFiat Punto S2000N4+1:44.5
8.Michal Solowow-Maciej BaranPLFiat Punto S2000N4+1:50.4
9.Renato Travaglia-Lorenzo GranaiIMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:52.8
10.Rumen Dunev-Hristo HristovBGRenault Clio S1600A6+2:14.3

Další informace k Rally Bulgaria naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist