www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME+IRC 07 - Bulgaria Rally (ME)

Iliev přepisuje dějiny Rally Bulgaria

8. července 2007 • 18:30

Dimitar Iliev úspěšně dokončil letošní Rally Bulgaria a stal se tak historicky teprve druhým domácím jezdcem, který v této soutěži vyhrál. Tím prvním byl v samotných počátcích horské soutěže, v roce 1971, Ilja Čubrikov.

Iliev měl po včerejší etapě komfortní náskok více než dvaceti sekund před druhým Popovem. O dalších šest sekund za ním byl první zahraniční jezdec, Simon Jean-Joseph s Citroënem C2 S1600. Francouz byl i dnes velice rychlý a kromě dvou sedmých časů v RZ se vždy vešel do Top 3. To v celkové klasifikaci znamenalo, že se Francouz dvě zkoušky před cílem dostal na stříbrnou pozici, kterou pak udržel až do cíle. Vedoucí Iliev měl v tu chvíli téměř padesátisekundový náskok, takže si mohl dovolit trochu zvolnit a podřídit svou taktiku dojetí do cíle.

Jako pokropený živou vodou dnes byl Volkan Isik, který z minulosti zná místní tratě velice dobře. Po včerejších problémech s pneumatikami dnes konečně našel recept na optimální přilnavost, což se hned projevilo dvěma vyhranými rychlostními zkouškami. Nad rodopským pohořím se tak začal rýsovat značkový souboj o páté místo mezi Turkovým Fiatem Punto S2000 a stejným vozem Corrada Fontany. Isik se v polovině dnešní etapy dostal před Itala, Fontana však tenoučký náskok zlikvidoval na poslední „erzetě“; Isika můžou těšit alespoň tři bonusové body, které získal coby vítěz samostatného hodnocení dnešního dne.

Štěstí v neštěstí měl Renato Travaglia. Ten do dnešního dne startoval z nelichotivého devátého místa. Bohužel ani dnes jej neopustily problémy s motorem a tak se Ital snažil zmírnit svou ztrátu větším nasazením. To však vyústilo v incident na RZ 10, kdy se Italovo mitsubishi na jednom z hrbů vzneslo a ve více než stoosmdesátikilometrové rychlosti vylétlo z trati. Jako zázrakem se posádce nic nestalo, dokonce i samotný vůz obdržel jen pár šrámů – rozbitý je přední nárazník, čelní sklo a zadní diferenciál.

Stejně jako včera předváděli polští jezdci na vozech Super 2000 nevýrazné výkony, čemuž také odpovídá konečné osmé místo Solowowa, resp. jedenácté Czopika. Druhý jmenovaný na sebe upozornil alespoň na předposlední zkoušce, kdy zajel čtvrtý čas. Těžko říct, zda jeho výsledky vypovídají o jeho dlouhodobé výkonnosti či zda se jedná o přechodný stav, než si zvykne na novou techniku. Sám jezdec však své časy na konci první desítky omlouvá včerejším defektem…

Evropský seriál bude pokračovat za tři týdny na portugalském ostrově Madeira, kde se pojede i další díl seriálu Intercontinental Rally Challenge. Vzhledem k náročnému přesunu techniky lze předpokládat, že se této rally nebude účastnit kompletní evropská špička, což však nebude platit o zlínské Barum Rally, která bude následovat koncem srpna. I startovní listina Madeira Rally však slibuje velká lákadla – pořadatelé se údajně snaží zajistit starty Bryana Bouffiera a vítěze Ypres Rally, Lucy Rossettiho.

Rally Bulgaria 2007
1.Dimitar Iliev-Yanaki YanakievBGMitsubishi Lancer Evo IXN42:42:50.2
2.Simon Jean-Joseph-Jack BoyereFCitroën C2 S1600A6+17.9
3.Jasen Popov-Delian PopovBGMitsubishi Lancer Evo IXN4+44.4
4.Krum Donchev-Stoiko ValchevBGMitsubishi Lancer Evo IXN4+51.2
5.Corrado Fontana-Renzo CasazzaIFiat Punto S2000N4+1:21.0
6.Volkan Isik-Kaan OszenlerTRFiat Punto S2000N4+1:23.1
7.Radoslav Kozlekov-Nikola PopovBGMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:42.3
8.Michal Solowow-Maciej BaranPLFiat Punto S2000N4+2:32.5
9.Rumen Dunev-Hristo HristovBGRenault Clio S1600A6+3:38.9
10.Juraj Šebajl-Toni KlincHRMitsubishi Lancer Evo IXN4+5:32.8

Další informace k Rally Bulgaria naleznete ZDE

Průběžné pořadí ME

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist