www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME+IRC 07 - Rally Russia (IRC)

V Rusku triumfoval Anton Alén

16. července 2007 • 13:00

Seriál Intercontinental Rally Challenge má za sebou čtvrtý díl své letošní sezony. Během minulého víkendu našel své útočiště na rychlých šotolinových rychlostních zkouškách v okolí Sankt Petěrburku a Vyborgu, kde se konala Rally Russia.

Tato soutěž byla do podobně „světového“ seriálu zařazena poprvé a nebýt nádherných tratí, asi by její účastníci vyráželi domů s hořkou příchutí v ústech. První peripetie přišly už začátkem sezony, kdy se vůbec nevědělo, zda se rally vůbec pojede v rámci IRC. Původní termín ke konci sezony totiž hrozil nevyzpytatelnými klimatickými podmínkami, naštěstí se však s promotérem IRC podařilo dohodnout změnu data konání na polovinu července.

To tedy byly potíže organizátorů. Problémy jezdců a týmů přišly později, přesněji řečeno v okamžiku, kdy se účastníci chtěli dostat do Ruska. Tamější legislativa „nekompatibilní“ s tou běžně zavedenou v celém zbytku Evropy totiž způsobovala nepříjemné průtahy a u několika jezdců hrozilo, že byrokratické martýrium vzdá a účast na východě raději oželí. Nakonec se tak naštěstí nestalo a ze špičky se na startu objevili všichni předem ohlášení.

Soutěž rozprostřela svou trať v severozápadním Rusku, nedaleko hranic s Finskem. Během dvou dnů měly posádky zdolat jedenáct rychlostních zkoušek o celkové délce lehce přesahující sto padesát kilometrů. Hlavní porce byla připravena na pátek, kdy se jelo prvních sedm úseků, zbylé čtyři byly na programu v sobotu.

Již dříve byla kvůli nařízení úřadů zrušena speciálka v ulicích Sankt Petěrburku, která měla celou soutěž zahájit již ve čtvrtek, nakonec ale zůstalo pouze u slavnostního startu v tomto městě. Následující ráno se však motory a kola naplno roztočily a posádky začaly ukrajovat první metry rychlostních zkoušek. Nejrychleji tak činil mladý Jevgenij Novikov a překvapivě také Švéd Jimmy Joge s peugeotem, který výrazně těžil ze své startovní pozice na konci druhé desítky. Na nevyčištěnou trať naopak doplácel Navarra, který Rally Russia zahájil šestnáctým časem a téměř půlminutovou ztrátou.

Na další RZ se probral Anton Alén, který se svým fiatem prorazil na čelo průběžné klasifikace, naopak Novikov klesl na čtvrtou příčku. Ten se opět dostal na dočasné medailové pozice po RZ 3; do skalpu Jogeho mu v tu chvíli chyběly dvě sekundy. Do první desítky konečně nahlédl Navarra, překvapením byl výkon Marca Cavigioliho, jenž z nutnosti vyměnil Peugeot 207 S2000 za starší lancer osmé evoluce; s tímto vozem držel sedmé místo, hned za ním byla nejrychlejší dvoukolka v poli, honda Daniho Solá. První sekci uzavřel nejrychleji Novikov, který se opět vrátil na nejvyšší příčku. Trápení prožíval Travaglia, u jehož lanceru se poškodilo zavěšení pravého zadního kola.

Druhá „runda“ začínala třicetikilometrovou verzi RZ Topolki, kterou vyhrál Alén před Novikovem a Vouillozem. Se soutěží se rozloučil Joge, který v jedné ze zatáček poškodil o kámen kolo. Podobně na tom byl i Travaglia, jehož mitsubishi sice mechanici zvládli včas svařit a opravit, po pár kilometrech se však závada objevila znova a bylo po nadějích.

Následovala rychlostní zkouška s poetickým názvem Tajga. Na přejezdu k ní skončilo jedno z velkých překvapení celé rally Jevgenij Novikov, u jehož subaru praskla vana motoru. Na stupně vítězů se tak rázem dostali oba jezdci Peugeotu España v pořadí García-Ojeda a Vouilloz. Ani jeden z nich však nestačil na famózně jedoucího Aléna. Jeho kolega Navarra zde dojel jako druhý nejrychlejší, ale ztráta necelých padesáti sekund hovoří za vše.

Jako poslední páteční „erzeta“ se jel osmikilometrový úsek Dubinino, který již ve výsledcích mnoho změn neudělal. Navarra již v tu chvíli hájil celkovou čtvrtou pozici, jen půl sekundy za ním byl překvapivě dobře jedoucí Cavigioli. V druhé pětce za sebou byla naskládaní nejprve tři domácí jezdci Vertunov, Zhigunov a Fedotov, za nimi následoval Maďar Gergely Szabó s mitsubishi. Desítku nejrychlejších uzavíral Simon Jean-Joseph, který stejně jako v Polsku odstartoval s krotkým Citroënem C2 R2. Zajímavostí je, že se tento exemplář jen pár dní po ruské soutěži stěhuje do svého nového útočiště, kterým bude naše republika. Jeho premiéra by se měla odehrát v Pelhřimově.

Sobotní část měla na programu původně čtyři rychlostní zkoušky, v ostrém tempu se však nakonec jely jen tři – na testu Drujnosel'e, který v pátek zahajoval celou rally, totiž nejrychlejší posádka dosáhla průměru 136 km/h, takže byl pro další průjezd automaticky zrušen. Mezi posádkami byly v té chvíli již velké rozestupy, přesto se v první desítce udály změný. Ještě po předposledním testu byl na velice pěkné šesté příčce Dani Solá s Hondou Civic R3, na přejezdu však trefil velkou díru, načež vytekla kapalina z chladiče a bylo po nadějích. O mnoho lépe nedopadl ani jeho týmový kolega Luca Betti, kterého zastavil drobný požár jeho vozu. Poslední změnou v první desítce pak bylo vystřídání Jean-Josepha domácím Michailem Gogolovem na desáté pozici.

Soutěž tedy vyhrál syn legendy světového rallysportu Anton, který tak dostal známé soutěžácké jméno Alénů opět na výsluní. Stupně vítězů doplnili Enrique Garcíja Ojeda a Nicolas Vouilloz. Za nimi skončili Andrea Navarra a velké překvapení soutěže, Marco Cavigioli. Nejrychlejším domácím jezdcem se stal Andrej Zhigunov.

Seriál Intercontinental Rally Challenge bude pokračovat za tři týdny na portugalském ostrově Madeira, který bude zároveň hostit i mistrovství Evropy.

Výsledky Rally Russia
1.A.Alén-T.AlanneFINFiat Punto S2000N41:19:07.4
2.E.García Ojeda-J.BarrabesEPeugeot 207 S2000N4+2:10.4
3.N.Vouilloz-N.KlingerFPeugeot 207 S2000N4+2:47.1
4.A.Navarra-D.D'EspositoIFiat Punto S2000N4+4:18.4
5.M.Cavigioli-N.ArenaIMitsubishi Lancer Evo VIIIN4+4:43.8
6.E.Vertunov-G.TroshkinRUSSubaru Impreza STIN4+5:01.1
7.A.Zhigunov-I.Ter-OganesiantsRUSMitsubishi Lancer Evo IXN4+5:52.1
8.B.Fedotov-A.OrlovRUSMitsubishi Lancer Evo VIIN4+6:43.0
9.G.Szabó-Z.KohlerHMitsubishi Lancer Evo IXN4+7:03.4
10.M.Gogolev-V.KulikovRUSSubaru Impreza STIN4+7:12.8
11.S.Jean-Joseph-J.BoyereFCitroën C2 R2A6+7:21.9

Další informace k Rally Russia naleznete ZDE

Průběžné pořadí IRC

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist