www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Neste Oil Rally Finland (JRC)

Stohl je připraven k souboji se Seveřany

1. srpna 2007 • 13:00

Rovnou stovku testovacích kilometrů absolvoval v pondělí ve finských hvozdech Manfred Stohl. Rakouský jezdce týmu OMV Kronos Citroën WRT věří, že mu také toto testování po letní přestávce seriálu mistrovství světa FIA v rally pomůže na rychlých severských tratích k zisku dalších bodů.

Téměř dvouměsíční přestávka z pohledu týmu přesto neznamenala dovolenou. V uplynulém čase se totiž pracovalo na zlepšeních na týmové Xsaře WRC a vše vyvrcholilo zmiňovaným pondělním testem, při němž si tak posádka Stohl – Minorová mohla zvyknout na všechny novinky. „Všechno proběhlo hladce a najezdili jsme 100 bezproblémových kilometrů. Samozřejmě, že hned teď je těžké něco porovnávat, ale každopádně bychom nyní měli být rychlejší o desetinu vteřiny nebo dvě na kilometr. To zvyšuje naši motivaci,“ konstatoval Manfred Stohl.

Pro rodilého Vídeňáka není Neste Oil Rally Finland pouze pokračováním seriálu soutěží mistrovství světa, ale významným bodem v celém kalendáři. A to navzdory tomu, že neseverští jezdci mají ve Finsku minimální šance na na vítězství, jak dokazují statistiky. Od roku 1970, ze 111 míst na stupních vítězů jich dokázali ukořistit pouhých 20 jezdci jiné národnosti než Finské, Švédské či Norské. A pouze tři neskandinávci dokázali tuti rally vyhrát – Carlos Sainz, Didier Auriol a Markko Märtin. Rekordmanem soutěže je pak Marcus Grönholm, který zde dominoval celkem šestkrát.

„Finsko se nedá s ničím srovnávat. Je to kombinace vysoké rychlosti a spousty skoků. Tady prostě jedete tak blízko svému limitu, jako nikde jinde. A silná skandinávská konkurence znamená, že zde vybojované body do mistrovství světa mají více než dvojnásobnou cenu. Jsme ale připraveni utkat se s touto výzvou a rozhodně hodláme bodovat,“ řekl před startem letošní Finské rally Stohl.

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist