www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Neste Oil Rally Finland (JRC)

Marcus: Rozhodnu se po Finsku

2. srpna 2007 • 05:00

Finský jezdec Marcus Grönholm má za sebou velice bohatou jezdeckou kariéru a i jeho letošní výkonnost, kdy vede klasifikaci jezdců mistrovství světa, rozhodně nenapovídá nic o tom, že by se mělo cokoliv zásadně měnit. Sám pilot si však začíná uvědomovat ubíhající léta a pomalu uvažuje o konci svého působení v MS. Jak to Grönholm vidí, částečně prozrazují jeho odpovědi v krátkém rozhovoru.

[B]Marcusi, nyní jsi měl dlouhou pauzu mezi závody. Jak jsi tyto „prázdniny“ strávil?

Nijak výjimečně. Byl jsem doma ve Finsku a s rodinou se staral o naši společnou farmu. Hlavně jsem chtěl být co nejdál od Timo Rautiainena (smích). Vycházíme spolu skvěle, ale občas to chce pauzu, protože spolu trávíme prakticky celý rok. Ve volném čase jsem se také věnoval své fyzičce a tréninku. Mám z doby, kdy jsem jezdil motokros, zranění nohy, které mi neumožňuje běhat. Takže dělám například box, který jednak udržuje tělesnou kondici, ale také procvičuje reflexy.

Před nedávnem se objevily spekulace, že uvažuješ o konci kariéry – jak to tedy ve skutečnosti je?

Volné dny jsem věnoval také přemýšlení o tomto kroku, ale definitivní rozhodnutí přijde až po domácí Rally Finland. Na jednu stranu je těžké odejít, když člověk ví, že se stále dokáže držet na špici. Na druhou stranu si čím dál více uvědomuji, že jsem prakticky neustále mimo domov a rodina tím trpí. Souvisí to i s obsazením kalendáře, prostě je v něm mnoho soutěží. Ideální by bylo dvanáct, maximálně čtrnáct podniků za rok. Jenže poslední z jezdců, který se touto otázkou skutečně zabýval a měl nějaké slovo, byl Carlos Sainz. Od chvíle, kdy odešel z rally, se o tuto oblast nikdo z pilotů vůbec nezajímá.

Zmínil jsi Carlose, který po odchodu z automobilových soutěží do těch dálkových. Neuvažuješ o podobném kroku?

V otázce Dakaru nyní říkám celkem jasné „ne“, ale člověk nikdy neví, kam ho osud zavane. Dakar se mi zdá příliš nebezpečný, jelikož tam musíte jet rychle po trati, kterou absolutně neznáte.

[B]Jak to vidíš s letošním bojem o titul mistra světa? Zatím k němu máš vykročeno velice dobře!

Nyní nás čeká Finsko, kde poprvé pojedeme s inovovaným fordem. Vylepšená bude zejména aerodynamika, rozložení hmotnosti a upravený systém chlazení. Tyto a další změny by nás měly ještě zrychlit. Bude samozřejmě hodně těžké bojovat se Sébastienem Loebem, jelikož řada následujících soutěžích se pojedou na jeho oblíbeném asfaltu. Takže těžko říct, jak to dopadne. Rozhodně si však věříme v poháru značek, který máme velice slušně rozjetý; tam situace vypadá mnohem nadějněji.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist