www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Neste Oil Rally Finland (JRC)

Finsko: Šťastná sedmička pro Marcuse Grönholma

5. srpna 2007 • 16:10

V neuvěřitelné sedmé vítězství proměnil dnes Marcus Grönholm svůj osmý start na domácí Neste Oil Rally Finland, devátý podnik letošního mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích. Grönholm dokonale opanoval situaci, když zvítězil v 17 rychlostních zkouškách a tím také překročil magickou hranici 500 vyhraných rychlostních testů na MS ve své dosavadní kariéře.

Více než důstojným spolubojovníkem byl další jezdec na továrním Focus WRC Mikko Hirvonen. Mladý Fin si zaslouží absolutorium za skvělý výkon, když jako jediný dokázal držet krok se svým zkušenějším týmovým kolegou a navíc se vyvaroval jezdeckých chyb. Tým BP Ford WRT tak získal třetí letošní double a druhému Citroënu odskočil v klasifikaci MS značek o čtyřicet bodů.

Status quo na prvních třech příčkách dnes podle očekávání zachoval také třetí Sébastien Loeb. Francouz se tentokrát musel nedobrovolně sklonit před oběma uvedenými Seveřany a dá se očekávat, že se o to více bude snažit maximálně zabodovat na nadcházející Německé rally, kde se bude tentokrát právě on pohybovat na téměř domácí půdě a kde je více než silný v kramflecích.

Čtvrtá pozice je určitě dobrou vizitkou pro Chrise Atkinsona, který si dnes v poklidu udržel svoji pozici před pátým Henningem Solbergem. Pozitivně dopadl také premiérový start Xaviera Ponse za volantem Subaru Impreza WRC, který si na své konto připsal tři body za šesté místo.

Jako zdařilý se dá hodnotit také přestup Urmo Aavy do kategorie WRC. Přes dnešní potíže s brzdami si Estonec vybojoval mezi ‘velkými kluky‘ sedmou příčku a nezbývá, než se těšit na jeho další starty za volantem Lanceru WRC. Poslední volný bod získal Mads Ostberg, když měl ale v samotném závěru obrovské štěstí, když mu na posledním testu praskl kardan a na jeho Impreze WRC zůstala poháněná pouze přední kola.

Elitní desítku nakonec uzavřelo duo britským mladíků, jejichž příjmení shodně začínají, tedy Wilks a Wilson. V Top 10 tak rovná polovina míst patřila nejrůznějším evolucím modelu Ford Focus WRC.

Smůlu měl Jan Kopecký, kterému vystavil na RZ 21 předčasný stop nedostatečně podrobný rozpis a následná havárie. O něco lépe dopadl další mladík Andreas Mikkelsen, který vyletěl na závěrečném testu mimo trať, ale nakonec se dokázal vrátit na trať a soutěž dokončil, i když jej toto extempore stálo propad z 11. na 15. příčku. O místo lépe, tedy 14., skončil Patrick Flodin na nejrychlejším produkčním voze.

Poněkud divoký průběh měla letošní Finská rally z pohledu klání o juniorské body. Nakonec se o největší počet bodů za první a druhé místo podělili Sandell a Pinomäki na Renaultech Clio R3. Bronz Michala Kosciuszka je pak doposud životním výsledkem polského mladíka, který z pohledu značek s Cliem S1600 dokončil hattrick francouzského výrobce.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist