www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rallye Deutschland (JRC)

Henning slaví závodního Abraháma

17. srpna 2007 • 11:00

Norský pilot Henning Solberg slaví při aktuální soutěži mistrovství světa v Německu významné jubileum. Asfaltová soutěž bude pro staršího bratra někdejšího mistra světa Pettera již padesátým podnikem MS, do kterého tento věčně usměvavý Nor nastoupí. Henning při této příležitosti dostal od týmu M-Sport speciální dost, který oslavenec nařezal společně s šéfem britské stáje Malcolmem Wilsonem.

Henning Solberg se narodil 8. ledna 1973 a stejně jako v případě jeho mladšího bratra vedla cesta k automobilovým soutěžím přes rallycross. Zhruba v polovině devadesátých let se však začal věnovat výhradně rally, kterým zůstal věrný až do dnešních dnů. Henning se může chlubit pěti tituly mistra Norska, které vybojoval v nepřetržité řadě v letech 1999 až 2003.

Armosféru mistrovství světa poznal poprvé v roce 1998, kdy se s Toyotou Celica GT-Four přihlásil do Švédské rally. To byl počátek jeho „světových“ krůčků, které pokračovaly při dalších startech ve Švédsku, na portugalské TAP Rallye či britské Network Q Rally. V těchto soutěžích vystřídal Ford Escort WRC, Toyotu Corollu WRC, Subaru Impreza WRC či legendární „áčko“ Mitsubishi Lancer Evo VI.

V roce 2004 započala spolupráce s francouzským týmem Bozian, jehož Peugeot 206 WRC Henning využil na sedmi podnicích mistrovství světa. V dalším roce se tato spolupráce přerušila, neboť pilot dal přednost startům s focusem, avšak loni se k týmu Jackyho Boziana opět vrátil. S modernější „třistasedmičkou“ absolvoval pod hlavičkou polotovárního týmu OMV Norway deset podniků MS. Ani letos Henning Solberg na tratích nechybí, nevytratila se ani oranžová barva jeho hlavního sponzora. Jiná je pouze technika. Peugeot z roku 2005 nahradil špičkový Ford Focus WRC06.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist