www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-R 07 - Cebia Rally Pelhřimov - Memoriál T. Vojtěcha

Tomáš Arazim se na Pelhřimově opět neztratil

17. srpna 2007 • 04:00

Skvělé konečné umístění v TOP 5 absolutního pořadí a pomyslná „brambora“ v kategorii produkčních vozů. To je výsledek teprve druhého letošního svezení posádky Tomáš Arazim – Honza Olšaník, na právě skončené dvoudenní soutěži Národního mistrovství ČR v rally. Na náročných tratích v okolí Pelhřimova to kluci neměli nijak jednoduché a možná měli v některých chvílích i notnou dávku štěstí :o) I přes několik drobných jezdeckých zaváhání však zajeli vždy čas v TOP 10, proto je celkové umístění pro celý tým velkou odměnou. A jak viděl průběh soutěže samotný jezdec?

Páteční etapa – 4 RZ, 31 km

„Nejvíce nám zatrnulo asi hned na RZ 1 kdy nás v sérii středně rychlých zatáček jedna pravá vynesla víc, než jsem čekal a do levé, která navíc mírně utáhla přes horizont, jsem se už nevešel. Projeli jsme škarpou, kde naštěstí nebyl ani kámen nebo něco podobného, co by mohlo poškodit vůz. Zbytek vyplýval z nasazení, kdy se musí trochu počítat i s tím že to sem tam klouzne, i když teda v pátek v Pelhřimově to klouzalo až moc :o) Naopak chybu z kategorie hloupých a zbytečných jsem udělal na RZ 3 a ztratil spoustu drahocenných vteřin. Jedinou noční RZ 4 jsme už projeli v klidu, včetně obávaného veleskoku. Celkově jsme byli s výsledkem i naší jízdou spokojeni, ve velmi vyrovnané tabulce jsme drželi 5.místo absolutně.“

Sobotní etapa – 9 RZ, 84 km

„V sobotu jsme chtěli za sebou udržet hlavně Mišáky starších evolucí, Honzu Sýkoru, Jardu Orsáka a Milana Pantálka. Očekávali jsme, že Karel Trněný, pokud nebude mít problémy, půjde dopředu. Očekávali jsme i zrychlení Pepy Petáka, protože tratě v okolí Pelhřimova jsou sice rychlejší, ale zároveň velmi technicky náročné. Po dohodě s tátou jsme dali na předek dva nové slicky. Byla to taková moje mini premiéra, protože na nových suchých pneu jsem ještě nikdy nejel.

Po dobrém čase na RZ 5, kde jsme všem naši nejbližším pronásledovatelům trochu odskočili, přišel náročný Křemešník. Tady jsem poškodil asi v 1/3 RZ pravou přední pneumatiku a až dokonce se na ní nemohl 100% spolehnout. Nejen že jsme ztratili drahocený čas, ale navíc jsme vypadli trochu z tempa, tak ani čas na RZ 7 nebyl nijak oslnivý. K trháku naopak nasadil Jarin Orsák a šel po dvou skvělých časech až na 4.místo absolutně. Bohužel ho zpět srazila penalizace za pozdní výjezd ze servisu. O penalizaci jsme se dozvěděli až v cíli RZ 8, kterou jsme jeli nadoraz. Na této krátké RZ odstoupil i Jan Sýkora a my přišli o dalšího soupeře.

Po druhém Křemešníku jsme se dostatečně vzdálili i Milanu Pantálkovi a mohli jet v klidu svůj závod. Na RZ 10 nám drobné překvapení přichystal před námi startující Karel Trněný, který měl defekt a v jedné rychlejší pasáži svou zničenou pneumatiku odložil. O Karlově ztrátě jsme bohužel neměli přesné info, protože v nájezdu do posledního servisu nefungoval výsledkový servis. A tak jsme nevědomky okupovali 4.příčku. Soustředili jsme se hlavně na soupeře v kategorii PV. Zdeněk Vlček byl půl minuty před námi a Milan Pantálek naopak půl minuty za námi. Věděli jsme, že pokud neuděláme vážnou jezdeckou chybu a vydrží technika, nejhůře brambora v PV je naše. Nové pneumatiky jsme byli nuceni pro poškození vyměnit opět za staré, ale abych přiznal necítil jsem v tom žádný handicup. Dané situaci jsme přizpůsobili i poslední průjezdy RZ. Karel Trněný nás nakonec přeskočil až na poslední RZ o necelých 6 vteřin, ale to jsme se dozvěděli až na cílové rampě, takže nás to ani nemrzelo. Už nyní se těšíme do Vyškova, kde jsme vždy dokázali jet velmi rychle a zkusíme s naší osvědčenou Evo sedmičkou potvrdit naši současnou výkonnost.“

(Pozor, interaktivní komentář! Po kliknutí na podtržený text, se vám začne stahovat daný okamžik z on-board kamery.)

Tomáš Arazim
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist